Journalist og forfatter Peter Graae har netop udgivet bogen ?Bad Company? – en beretning baseret på informationer fra et tidligere Bandidos-medlem om livet i rocker-miljøet, som også havde fæste i Vordingborg. Da han med livet som indsats trådte ud af rocker-rækkerne, blev han et unikt vidne for politiet. Ifølge forfatteren er de nuværende rocker-konflikter og seneste hændelser på Sydsjælland udtryk for gamle uvenskaber, som beskrives i bogen.
Vordingborg
?René sad på passagersædet, klar med jagtgeværet mellem benene (…) Den mørkeblå Peugeot kørte forbi, supporteren fik hurtigt vendt bilen og ræsede efter Cobra-Philip, som hurtigt opdagede, hvad der var undervejs. René trak sin hjelmhue ned over ansigtet, så det kun var hans øjne, der kunne ses, da de drejede ind i en blød højrekurve og nåede lyskrydset ved Netto og Lidl. (…) De traf en hurtig beslutning og drejede til venstre og trillede forbi Guldbageren. Men Cobra-Philip var væk (…)?
Sådan lyder bare én af de mange passager med lokaliteter, som sydsjællændere og falstringe vil kunne nikke genkendende til i bogen ?Bad Company?, som netop er udkommet. Forfatteren er journalist Peter Graae, som i 2014 fik kontakt til eks-rockeren René Vestergaard, der i en midtvejskrise som 44-årig besluttede sig for at blive en del af Bandidos. I de fire år, han var med, forblev han kun støttemedlem, men til gengæld kom han tæt på de øverste i flokken. Og farligste.
Efter at have set indersiden af den rå rocker-verden meldte han sig selv til politiet, og det førte til, at 13 Bandidos-medlemmer kom bag tremmer og at rocker-afdelingen på Falster smuldrede. Det er endda en brøkdel af dem eks-rockeren så straffet.
I dag sidder han i fængsel og har skiftet navn for ikke at blive opsøgt og dræbt.
Mødet med en eks-rocker
– Han bad mig om at lukke vinduet i besøgsrummet, da han var bange for, at nogen skulle høre, hvad han fortalte. Både han og politiet var ikke i tvivl om, at nogen ville slå ham ihjel. Det viser min aktindsigt hos politiet også, at hemmelige kilder i rocker-miljøet kunne bekræfte, fortæller forfatteren Peter Graae om sit første møde med René Vestergaard.
Det var lidt en tilfældighed, at Peter Graae fik fat i René Vestergaard. En ven kunne fortælle, at Bandidos ledte efter én, som de frygtede var i gang med at fortælle politiet alt om klubben.
– Det er nu to år siden, så bogen har været længe undervejs. Og jeg mødte først René i april 2016 i en arrest et hemmeligt sted, fortæller forfatter Peter Graae, som har været i kontakt med over 100 personer for at sikre, at Renés ord var til at stole på.
– Jeg var spændt på hans troværdighed, men jeg blev positivt overrasket. Han vidste utroligt meget, fordi han med sin høje alder kom tæt på højstående Bandidos-veteraner såsom Chester og Benny, der fortalte ham ting, de måske ikke skulle have indviet ham i, forklarer journalisten.
Bennys beskidte by
Peter Graae er selv fra Nørre Alslev og har arbejdet i Vordingborg, så de lokale steder, bogen er spækket med, kender han selv.
– Jeg har aftjent værnepligt i Vordingborg. Prinsen kender jeg bedst, ler forfatteren og peger på Prinsen som netop et af de steder, rockerne havde kontrol med. Karantæne har Bandidos haft truet sig ud af.
Ét af kapitlerne handler desuden om ?Vordingborg Pokerklub?, som René stod for. En hash-central i forklædning:
?Efter tre-fire måneder med pokerklubben havde folk i Vordingborg og omegn lært, hvor de skulle købe deres hash. (…) Vordingborg havde været plaget af indbrud, politiet havde fået talrige henvendelser om narkosalg fra lokalerne i gågaden på anden sal over hørecentret, og det var umuligt ikke at bemærke trafikken ind og ud af denne såkaldte pokerklub.?
Lederen var Benny fra Nørre Alslev-egnen. Præsident for Bandidos Westside. I en periode havde Bandidos stort set frit spil i Vordingborg:
?Jeg elsker den her by,? kunne Benny sige, når de sad på Café Viva i Algade (…) for at tale om forretningerne i pokerklubben: ?Den er så beskidt og så fyldt med lort. Der er så mange penge i den her by, og politiet er ligeglade, for de kender mig ikke her.? Benny (…) kunne promenere rundt i gågaden i Bandidos-tøj og opføre sig som en konge af Vordingborg. (…) Det var Bandidos? lov, der gjaldt (…)
Det skulle dog vise sig, at lokalpolitiet i Vordingborg lå inde med mere viden end som så. Kongen faldt således til sidst, og Peter Graae kan fortælle, at det var Benny, der for ganske nylig blev skudt efter på Falster-bopælen.
Intet broderskab
– For få uger siden blev der skudt mod hans hus i Øster Kippinge om aftenen. Det er en del af konflikten mellem Bandidos og Satudarah lige nu. Jeg så også, at der var en påsat brand hos Bad Boyz. Det er også en tatovør, der historisk betragtes som en Bandidos-tatovør, fortæller Peter Graae.
Særligt aktuel er bogen ifølge rocker-eksperten også, at mange af den seneste tids hændelser har rod i gamle uvenskaber.
– Noget af dét, der gør konflikten i dag interessant, er, at Westside Nation brød ud ud af Bandidos i Næstved i 2013. En masse tidligere brødre blev pludselig fjender. Benny blev i Bandidos, mens ham, der i bogen bliver kaldt ?Blok? – der skød én i Klodskov på Falster (i 2011, red.) – går til Westside Nation. De bliver fjender, og i dag er Blok del af Satudarah, så mange af dem fra Westside Nation dengang, der lå i krig med Bandidos, er i dag Satudarah, der holdt til i Maribo og gerne vil flytte til Østfalster, forklarer Peter Graae og tilføjer:
– Så der er direkte tråde fra konflikten til noget af dét, man ser i dag.
– Og hvad angår konflikten mellem Bandidos og Black Cobra ? hvor en del foregår i Vordingborg som da de kører rundt efter ?Black Cobra-Philip? ? er mange af Cobras medlemmer i dag med i Satudarah. Så det er en masse gammel person-fnidder og folk med gammelt had til hinanden i de to grupper, uddyber forfatteren.
Han er overrasket over, hvor brutalt de opfører sig over for både uskyldige og ikke mindst hinanden.
– Jeg var jo ikke naiv på forhånd, men man bliver virkelig klar over, hvor lidt et broderskab, der faktisk er, og hvor dårlige kammerater, de i virkeligheden er, når det kommer til stykket. Det handler om penge. Den loyalitet, de snakker så meget om, er der ikke rigtig. De skifter klubber på kryds og tværs og bliver uvenner med dem, de tidligere kaldte brødre, påpeger han.
Meget lidt motorcykel
Heller ikke motorcykel-delen gøres der meget alvor af.
– Det er også sjovt, hvor lidt de kører motorcykel. Ingen gider rigtig, men det er et krav, fordi det officielt er en motorklub, siger Peter Graae og giver endnu et eksempel på intern konflikt.
– Vordingborg er en Bandidos-by, og i Næstved har de klubhus. Som René har beskrevet det, bor der rockere i byen, som er tilknyttet andre afdelinger. Det var Næstveds chapter (fuldgyldig afdeling, red.), som ville åbne pokerklub i Vordingborg, men folk fra Køge-klubben sad på området i forvejen. Så bestilte man et tæskehold til at gå efter Køges pushere, fortæller Peter Graae og peger også på et eksempel, hvor rockeren ?Hellboy? får stukket en kniv gennem hånden, fordi præsidenten har set sig sur på ham.
Gør bare mit arbejde
– Det har været vildt spændende at få en insider-beretning fra et lukket miljø, siger forfatteren og peger på andre rocker-bøger før – såsom ?Kronvidnet? og ?Guldfuglen?.
– Men de er mere eller mindre clearet med klubben, hvor man langt fra får sandheden. For første gang i nyere tid lægger en Bandidos-rocker her alle kort på bordet – både hos politiet og i en bog, siger Peter Graae.
Selvom René Vestergaard frygter for sit liv, er forfatteren ikke selv nervøs, selvom han er afsender af insider-informationer.
– Så længe jeg opfører mig som en ordentligt journalist og tager kontakt til de mennesker, René nævner, og citerer korrekt, forstår de fleste godt, at jeg bare gør mit arbejde, siger journalisten.
Peter Graae har allerede idéer til kommende projekter, om rocker-verdenen, men pludselig bliver han hemmelighedsfuld. Det vil han ikke ud med.
Bogen ?Bad Company? kan fås hos blandt andet Bog & Idé.
Seneste nyt fra politiet er, at visitationszonerne i Nykøbing Falster, Maribo og Stubbekøbing er ophævet efter pres mod rockergrupperne på Lolland og Falster. I løbet af de seneste måneder har der været 17 varetægtsfængslinger. Satudarah er permanent fraflyttet klubhuset i Maribo. Lukningen af Bandidos-klubhuset i Næstved er dog ophævet.