Nu skal vi have den nationalpark

Af Af Lars Simonsen (B), formand for Plan- og Klimaudvalget i Fredensborg Kommune:

Vi har ventet længe, alt for længe på den nye nationalpark Kongernes Nordsjælland. De første nationalparker er allerede indviet i Thy og Mols Bjerge, og Vadehavet er lige på trapperne. Men vi skal også have en nationalpark her i Nordsjælland.

For nylig var jeg sammen med tre borgmestre og en udvalgsformand inviteret til møde hos miljøminister Karen Ellemann. Vi var fra kommunernes side enige i, at processen nu skal sættes i gear, og at det er vigtigt, at man nu også på Christiansborg forstår vigtigheden af, at Nordsjælland kommer på nationalparkkortet. Og vi gjorde det klart for miljøministeren, at der er behov for at sætte en dato for, hvornår 'porten' til Kongernes Nordsjælland kan slås op.

Miljøministeren lovede, at hun vil arbejde stenhårdt på at kunne indvie nationalparken i 2012, men at det også ville kræve armlægninger i forligskredsen på Christiansborg. Det var et positivt signal, som vi ellers ikke har været forvænt med, når det gælder nationalparken. Fra Fredensborg Kommune var svaret da også klart over for miljøministeren: Vi vil hurtigst muligt i arbejdstøjet igen og bidrage til en hurtig proces.

Jeg ser meget frem til, at Kongernes Nordsjælland bliver en realitet. Området rummer så store naturværdier, spændende kulturhistorie og rekreative muligheder, at det fortjener at blive udnævnt til ikke kun Nordsjællands, men hele Danmarks nationalpark.

Jeg er overbevist om, at Nationalparken vil blive et stort aktiv for kommunens borgere, og at den vil tiltrække turister til vores dejlige område. Jeg er også sikker på, at erhvervslivet vil komme til at nyde godt af nationalparken, når de mange projekter går i gang, og ideerne skal realiseres. Det er selvfølgelig afgørende, at Nationalparken udvikles i tæt dialog med borgere og lodsejere. Det bærende princip er jo, at projekter og initiativer på privat ejendom skal ske i frivillighed og med fuld kompensation.

Der ligger i det hele taget en masse arbejde og venter. Når nationalparken er udpeget, skal der nedsættes bestyrelse, udarbejdes planer for nationalparkens udvikling og meget mere. Vi skal så hurtigt som muligt derhen, at nationalparken ikke bare er et skilt ved indgangen, men en park, der giver os alle fantastiske natur- og kulturoplevelser. Målet er således klart: Nemlig at vi i Nordsjælland får en park, der samler, og som vi alle sammen kan være stolte af.