Norge dropper investering i Israel

Norges Oliefond afbryder samarbejde med et israelsk selskab på grund af etiske overvejelser. Den israelske regering er sur.

Norges Oliefond stopper investeringer i det israelske selskab Elbit System Ltd., der producerer overvågningsudstyr.

Det oplyser det norske udenrigsministerium.

Nordmændene begrunder beslutningen med, at Elbits overvågningsudstyr udgør et vigtigt bidrag til opbygningen af en ulovlig mur på den israelskebesatte Vestbred.

– Vi ønsker ikke at finansiere selskaber, som direkte bidrager til brud på de internationale menneskerettigheder, siger den norske finansminister, Kristin Halvorsen. Hun understreger, at den israelske mur på Vestbredden udgør et alvorligt brud på folkeretten, hvilket den norske regering tidligere har givet udtryk for.

Den norske Oliefonds Etikråd har i en analyse konkluderet, at investeringer i det israelske firma medfører uacceptabel risiko for at bidrage til "særligt grove brud på grundlæggende etiske normer".

Nordmændene gør opmærksom på, at det ikke er Elbits nationalitet, der er årsag til investeringsstoppet. Oliefonden har investeret i mange andre israelske selskaber.

Den israelske regering reagerede vredt på den norske beslutning. Norges ambassadør i Israel blev kaldt til udenrigsministeriet, hvor en embedsmand afleverede en formel klage.

Ifølge israelske medier planlægger den israelske regering en kraftig fordømmelse af Oliefondens beslutning.

/AFP