Nordisk Lejrskole rundede de 70 år

Nordisk Lejrskole åbnede første gang dørene i 1948

Foto: Casper helmer

jubilæum De nordiske flag vajede smukt i efterårssolen, da Den nordiske Lejrskole 7. oktober fejrede sine første 70 år med en velbesøgt reception.

Direktør Karin Aunstrup bød velkommen til den fyldte sal og fortalteom lejrskolens udvikling i de senere år. Lejrskolebørnene er blevet suppleret med kursister fra byen og dens virksomheder samt turister, der sætter stor pris på den smukke beliggenhed i udkanten af Store Dyrehave.

"Her på Danhostel kan man bo fredeligt og dog centralt i forhold til Frederiksborg Slot, parforcelandskabet og Hillerøds øvrige attraktioner. Særligt et stigende antal cykelturister sætter stor pris på de gode og rimelige forhold," sagde hun og fortalte også, at stedets kursusfaciliteter bliver flittigt brugt, ligesom lokalerne også benyttes til selskaber, bryllupper og konfirmationer.

Formand Beth Espedal tog udgangspunkt i lejrskolens historie. Foreningen Norden i Hillerød og en gruppe lærere under ledelse af ildsjælen lektor Palle Berg-Sørensen slog ved 2. Verdenskrigs afslutning kræfterne sammen for at skaffe nordisk ungdom et fælles fristed.

I sommeren 1948 stod de røde træbygninger klar til at modtage de første hold lejrskoleelever. Det var et hold fra Nordnorge, der havde rejst fem dage for at nå frem, og et hold fra Sydslesvig. Hillerød Kommune havde generøst stillet en grund – der dengang lå langt uden for byen – til rådighed. Amtmand Kay Ulrich, som formand for Foreningen Norden i Hillerød var den store inspirator, men døde kort før indvielsen, og borgmester Carl Raaschou blev første formand for lejrskolens Venneforening.

I 1975 blev området fredet, således at det også fremover vil henligge som en idyl, nu ganske centralt ved Fredskovhellet i Hillerød Øst.

Også Ivar Berg-Sørensen kom med et par herlige anekdoter fra lejrskolens tidlige liv, mens gæsterne nød kaffe og hjemmebag. Derefter var der lejlighed til at se lokalerne, hvor særligt diskoteket – med Kim Larsen i båndsløjfe – tiltrak forsamlingen.