Nordea har beholdt selskab i skattely trods mediestorm

Kunderne ønsker, vi er til stede, lyder forklaringen fra Nordea om filial på Cayman Islands.

Alt imens Nordea forsøger at distancere sig fra alt, der kan forbindes med skattely og skattespekulation, har storbanken siden 1991 opretholdt en papirfilial på den caribiske øgruppe Cayman Islands.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

Cayman Islands er et af verdens største finansielle offshorecentre, og det er et yndet hjemsted for blandt andet kapitalfonde, der via Luxembourg trækker skattefrie udbytter ud af de virksomheder, som de har købt op blandt andet i Danmark.

Nordea oplyser, at der ikke er tale om en fysisk filial, og der er således heller ikke nogen ansatte. Alt håndteres fra bankens afdeling i New York.

– Vi beskæftiger os kun med internationale forretninger for erhvervskunder. Som de fleste internationale og store amerikanske banker bruger vi filialen i Cayman Islands til for eksempel udstedelse af garantier og såkaldte wholesale deposits, det vil sige kortfristede indskud fra virksomheder og andre banker, skriver pressechef Martin K. Nielsen i et svar til Jyllands-Posten.

Ifølge Nordea betales der "fuld skat af alle indtægter dernede", og banken er til stede, "fordi kunderne ønsker, at vi er til stede der".

Nordea har flere gange været under heftig beskyldning efter kritiske mediehistorier om skattespekulation senest i forbindelse med sagen om lækkede papirer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Sagen fik Nordea til at iværksætte en intern undersøgelse, som Nordea ventes at fremlægge onsdag i forbindelse med præsentationen af bankens halvårsregnskab, og banken stoppede samtidig samarbejdet med advokatfirmaet.

Skatteminister Karsten Lauritzen vil ikke forholde sig specifikt til Nordeas Cayman-filial, men han mener, at bankerne skal være meget opmærksomme på de signaler, de sender til omverdenen.