Nødebo Kirkes orgel fylder 150 år

Festkoncert markerer orgels 150 år

Daniel Köhne var én af det 19. århundredes største danske orgelbyggere. Et af de få bevarede Köhne-orgler er det lille firestemmers orgel, han i 1865 byggede til Nødebo Kirke.

Orglet har levet et lidt omskifteligt liv i Nødebo Kirke, men fremstår i dag i det store hele, som da det blev bygget.

Orglets 150-års fødselsdag bliver fejret med en festkoncert på søndag den 25. oktober kl. 16 med Irina Gerkeuli, orgel, og Peter Navarro-Alonso, saxofon og orgel. Programmet indeholder værker af både Johann Sebastian Bach, Niels W Gade, Carl Nielsen, Cesar Franck, Jules Demersseman og Peter Navarro-Alonso. Disse komponister bliver fortolket af georgiskfødte Irina Gerkeuli, der er organist i Præstevang Kirke, og Nødebo Kirkes egen organist Peter Navarro-Alonso, også på saxofon.

Arrangementet indledes med et oplæg på 20 minutters oplæg om Nødebo-orglets historie og konstruktion, hvor der bl.a. er mulighed for at se orglet på nærmeste hold. Selve koncerten begynder ca. 16.30 og vil vare en time. Der er gratis adgang.

Anerkendt

Daniel Köhne blev født i 1828 i København af tyske forældre og uddannede sig som orgelbygger i bl.a. Tyskland, Schweiz og Frankrig, inden han i 1855 begyndte sit arbejde som orgelbygger i Danmark. Her blev han hurtigt anerkendt for sit helt forrygende håndværk. Blandt andre var komponisterne Niels W Gade og I P E Hartmann – der var tillige var organister i hhv. Holmens Kirke og Københavns Domkirke – meget begejstrede for Daniel Köhnes instrumenter, som var kendetegnet af en varm fyldig klang.

Daniel Köhnes værkliste som orgelbygger er imponerende og tæller bla. orglerne i Holmens Kirke, Viborg Domkirke, Skt. Pauls kirke, Gentofte Kirke, m.fl. Desværre er ingen af disse orgler bevaret.