
Betegnelsen 'Hundeskov' er ikke ensbetydende med, at man kan lade sin hund rende frit rundt uden snor og uden opsyn. Det påpeger Naturstyrelsen, som oplever flere borgere, der henvender sig efter ubehagelige oplevelser i skoven.
"Naturstyrelsen får løbende henvendelser fra borgere, som har forsøgt dialog med uopmærksomme hundejere, der er blevet mødt med en bemærkning som : 'Jamen, der er jo en hundeskov.' Og det er bestemt en misforståelse. Ingen af de offentlige skove er kun for hunde og hundeejere," fortæller Stella Blichfeldt, der er naturvejleder ved Naturstyrelsen.
Ifølge Naturstyrelsen er hundeskoven i eksempelvis Geelskov og Kirkeskoven resultatet af en dispensation, som Naturstyrelsen har givet disse steder. Det betyder, at man kan slippe hunden løs, hvis man vel og mærke har den under fuld kontrol. Mere konkret betyder det, at hunden på forhånd skal være trænet til at komme ved kald, og på ingen måde er til gene for andre skovgæster.
"Hver gang man øjner andre skovgæster, skal man kalde hunden til sig, og tage stilling til, om de andre nu også vil være trygge ved mødet med din hund. Det kan også være reelt for en skovgæst, som har hund med, som ikke kan være løs. Man er på den måde nødt til hele tiden at være på forkant, når man har sin hund løs. Det går for eksempel ikke at være optaget af at tale i mobil og lade hunden være ude at syne," forklarer Stella Blichfeldt.
En løs hund kan nemlig være en udfordring for andre skovgæster. En glad hvalp, som kommer løbende mod andre skovgæster, og måske endda springer op ad dem, er sjældent samme glæde for andre skovgæster. Ligeledes skal børn og voksne kunne sidde omkring et bål på lejrpladsen ved Holtekollen uden at blive overrasket af en løs hund. Og i øvrigt skal hunden altid være i snor på lejrpladsen.
Det oplagte spørgsmål er, hvorfor man overhovedet vælger at tillade løse hunde i visse skove fra Naturstyrelsens side, hvis der opleves problemer?
"Hvis man har en hund, man altid kan kalde til sig, er en tur i skoven uden snor forbundet med stor glæde for både hund og hundeejer. Den glæde og det ønske vil vi selvfølgelig gerne til tilgodese," fortæller Stella Blichfeldt.
Hun fortæller samtidig, at dengang man i sin tid indførte begreberne hundeskov, var skovene omkring København og i Nordsjælland ikke så besøgte, som de er i dag, hvor de bliver anvendt til både gåture, motion, rollespil og hyggelige udflugter.
Bortset fra Geelskov og Kirkeskoven, som altså betegnes som hundeskove, skal hunden som udgangspunkt altid være i snor, når man begiver sig inde på de grønne og trærige arealer. Det har nemlig store konsekvenser for dyrelivet, når hunde løber rundt og snuser. Dyr som harer, fasaner, rådyr og nattergale har deres yngel på jorden forsvinder fra området, hvis de bliver forstyrret.
Naturstyrelsens personale vil altid påpege det, hvis de møder folk, som ikke har deres hund i snor, og de har også hjemmel til at opkræve folks navn og adresse og anmelde dem for overtrædelse af naturbeskyttelsesloven. Bødestørrelsen er 2.000 kr., hvis man ikke holder hunden i snor i de almindelige skove.