Nato-soldater er tæt på succes i Helmand

100 Taliban-krigere er blevet dræbt i området omkring byen Marjah i Afghanistans Helmandprovins. Natos offensiv i området kan snart være slut.

Efter tre dage med voldsomme kampe ved byen Marjah, der er Taliban-krigernes højborg i Helmandprovinsen, er godt 100 oprørere blevet dræbt, siger afghanske og amerikanske militære ledere ifølge den amerikanske avis New York Times.

I øjeblikket deltager 15.000 mand i Operation Mushtarak, som Nato-styrkernes store offensiv i området er blevet døbt.

Amerikanerne anslår, at der var godt 400 Taliban-oprørere i Marjah inden offensiven begyndte i området, men godt en fjerdedel menes at være flygtet.

Meldingerne fra de afghanske ledere i Operation Mushtarak lyder på, at man har indtaget flere centrale byer i Helmand.

– Alle områder i Marjah og Nad Ali er blevet indtaget ved at fælles kraft. Næsten hele Nad Ali og Marjah er under vores kontrol, siger den højtstående afghanske general Aminullah Patiani ifølge nyhedsbureauet AFP.

To Nato-soldater er blevet dræbt i Operation Mushtarak, men fem andre soldater fra den internationale styrke er blevet dræbt andre steder i Afghanistan, efter offensiven begyndte lørdag.

En talsmand for de amerikanske marinesoldater siger til AFP, at Nato-soldaterne stadig møder "hård modstand" et par steder.

Moralen hos de tilbageværende hellige, islamiske krigere er ifølge amerikanske og afghanske kilder, som New York Times har talt med, i bund. Det skulle efter sigende skyldes, at ingen vil huse Taliban-folkene i området, og de føler sig svigtet af deres ledere.

– De kan ikke brødføde sig selv, de kan ikke ernære sig – det er hvad vi hører, fortæller oberst Scott Hartsell ifølge New York Times.

– Snart løber de tør for benzin, siger Hartsell.