Nato: Angreb på Taliban indledt

Nato-styrker har fredag indledt en storoffensiv mod Taliban i Afghanistans sydlige Helmand-provins. De danske soldater i området deltager ikke.

Amerikansk-ledede Nato-styrker og afghanske soldater har indledt en storoffensiv mod en af Talibans sidste bastioner i Afghanistans Helmand-provins, siger Nato-kilder og øjenvidner.

Det er den hidtil største offensiv mod de radikale islamister i det sydlige Afghanistan, oplyser både amerikanske CNN og britiske BBC.

Omkring 15.000 soldater under amerikansk kommando deltager i operationen. Dertil kommer enheder fra Canada og Storbritannien. Det siges, at være de allieredes største offensiv i den otte år lange krig.

Offensiven er i første omgang rettet mod godt 1000 Talibanoprørere i Marjah.

Angrebet er det første, siden USA's præsident, Barack Obama, beordrede 30.000 ekstra soldater til Afghanistan i december. Ifølge CNN er befolkningen i området med flyveblade blevet advaret om operationen. Offensiven har været under forberedelse i en længere periode, og britiske helikoptere har foretaget fremstød i de seneste dage.

Amerikanske marineinfanterister siger, at de vil erobre hele distriktet fra oprørerne sammen med britiske og afghanske soldater. Hærens Operative Kommando har oplyst, at de danske soldater i Helmand ikke er involveret i offensiven.

Helmand er et af de store centre for valmuedyrkning, og en stor del af landets opium fremstilles i provinsen.