Nævn vil lukke kvindeetage på københavnsk design-hotel

Østre Landsret skal afgøre, om det er lovligt at have hotelværelser udelukkende forbeholdt kvinder.

Nævn vil lukke kvindeetage på københavnsk design-hotel.
  ARKIVFOTO
  Justin Bieber fans venter på at få et glimt af teenage-idolet uden for Bella Sky i Ørestaden. Mange har ventet flere timer i den kolde vind men giver ikke op.
Nævn vil lukke kvindeetage på københavnsk design-hotel. ARKIVFOTO Justin Bieber fans venter på at få et glimt af teenage-idolet uden for Bella Sky i Ørestaden. Mange har ventet flere timer i den kolde vind men giver ikke op.

20 hotelværelser med udsigt over København og det naturskønne Amager Fælled er blandt andet udstyret med skønhedsprodukter, kosmetikspejl, friske planter og dameblade.

Værelserne på hotellet Bella Skys 17. etage er forbeholdt kvinder, og mænd har adgang forbudt på hele etagen.

Men er det ulovlig kønsdiskrimination?

Det skal Østre Landsret tage stilling til, når der torsdag indledes en sag på vegne af Ligebehandlingsnævnet mod hotellet.

I en afgørelse fra marts 2012 vurderede Ligebehandlingsnævnet, at hotellet handlede i strid med ligestillingsloven og et underliggende EU-direktiv fra 2004.

Advokat Julie Arnth Jørgensen, der repræsenterer Bella Sky i sagen, mener, at nævnet traf en forkert afgørelse.

– Siden dengang har der været afgørelser i sager om fitnesscentre, der har afdelinger forbeholdt kvinder, og rejsebureauer som har solgt rejser, hvor det kun er kvinder, som kan komme med.

– Det, har Ligebehandlingsnævnet sagt, var i orden. Så vi synes ikke, at afgørelsen mod hotellet passer ind i den praksis, siger hun.

Afgørelse fik heller ikke hotellet til at lukke for kvindeetagen, hvorfor sagen nu er endt i landsretten.

Ligebehandlingsnævnets formand, Tuk Bagger, mener ikke, at denne sag kan sammenlignes med de omtalte kønssager.

– Reglerne er ikke så firkantede. Der er mulighed for, at man kan have det, man fra EU's side kalder et legitimt formål med reglerne. I forhold til fitnesscentre er der udtrykkeligt undtagelser, når det gælder folks blufærdighed.

– Med hensyn til rejserne var det en blanding af blufærdighed i sovesale og muligheden for at opnå kontakt med kvinder i klostre på rejserne. Altså konkrete formål som legitimerede det, siger hun.

Hun medgiver, at kønsspørgsmålene minder om hinanden og giver derfor et andet eksempel.

– Hvis man siger, at man forbeholdt en etage for etniske danskere, så tror jeg, det ville være lettere at forstå, hvad vi mener. Vi kan ikke have sådan noget apartheid, om jeg så må sige. Hvis man giver grønt lys for det ene, så er det svært ikke også at give grønt lys for det andet, siger Tuk Bagger.

Retssagen er berammet til torsdag og fredag, men dommen ventes først at falde på et senere tidspunkt.