Næsten 100 atleter snuppet for brug af nyt dopingstof

Siden årsskiftet, hvor meldonium kom på dopinglisten, har 99 atleter afleveret positive meldoniumtests

Maria Sharapova er én blandt 99 atleter, som siden årsskiftet er blevet taget for brug af meldonium.
Maria Sharapova er én blandt 99 atleter, som siden årsskiftet er blevet taget for brug af meldonium.

Dopingpræparatet meldonium har på det seneste trukket mange overskrifter, da adskillige atleter, blandt andre tennisstjernen Maria Sharapova, har afleveret positive dopingtest indeholdende stoffet.

Og ifølge Det Internationale Antidopingagentur (Wada) vil tallet vokse den kommende tid.

– Vi kan bekræfte, at der siden 1. januar 2016 er blevet registreret 99 analytiske fund af meldonium, skriver Wada-talsmand Ben Nichols i en e-mail ifølge AFP.

Dermed tyder det på, at flere atleter kan se frem til at få en dopingsag på halsen den kommende tid.

Meldonium kom på dopinglisten ved årsskiftet, og det overrasker ikke Wada-direktør David Howman, at mange er gået i fælden.

– Vi er på ingen måde overrasket over, at der pludselig er en masse positive dopingprøver, når det stof pludselig bliver ulovligt, sagde Howman ifølge New York Times tidligere fredag.

Tidligt fredag fortalte Wada, at mere end 60 atleter var blevet taget med fingrene i kagedåsen, men antallet er i løbet af dagen blevet justeret op.

Han forklarer, at meldonium kom på dopinglisten, da det har præstationsfremmende virkning, og at Wada blev klar over, at mange atleter brugte præparatet til netop dette formål.

Meldonium er et stof, som kan hjælpe folk med hjertesygdomme, da det kan optimere energiomsætningen i hjertet, og Per Wiik Johansen fra Antidoping Norge tvivler på, at så mange atleter, som er blevet testet positive for stoffet, døjer med den type problemer.

– Jeg tvivler på, at så mange topidrætsudøvere har sygdomme, der kræver denne type behandling. Det ser meget mistænkeligt ud, siger Per Wiik Johansen til NTB.