Når livet byder en alt som man drømmer om

Tove Hyldgaard vidste, hun skulle synge. Hun endte dog et sted, hun ikke havde forudset. Men alt blev, som hun ønskede. Den 9. november fylder hun 80 år.

Tove Hyldgaard drømte om at synge. Selv om hun først som 18-årig blev fanget af operaen, så blev det den slags musik, som blev hendes liv. Den 9. november fylder hun 80 år. (Arkivfoto).

Tove Hyldgaard drømte om at synge. Selv om hun først som 18-årig blev fanget af operaen, så blev det den slags musik, som blev hendes liv. Den 9. november fylder hun 80 år. (Arkivfoto).

Tove Hyldgaard vidste, at hun skulle synge. Det var dog ikke planen, at hun skulle operaens vej.

Da Tove Hyldgaard som 18-årig hørte sin første opera på musikkonservatoriet, blev hun fanget af det univers, som endte med at blive hendes liv.

– Jeg vidste, at jeg skulle synge. Jeg havnede i operaen, fordi jeg blev fanget af teatermiljøet, historierne, som bliver fortalt, og sådan noget, siger Tove Hyldgaard.

– Jeg kommer ikke som sådan fra et musikhjem, hvor jeg er blevet taget med i teatret og til koncerter.

Den 9. november fylder Tove Hyldgaard 80 år.

Tove Hyldgaard er uddannet på Musikkonservatoriet i København og senere også på Det Kongelige Teaters Operaakademi.

Særligt Det Kongelige Teater har spillet en hovedrolle i operasangerindens liv. Her optrådte hun i perioden fra 1967 til 1994.

Specielt en udenlandsk oplevelse skiller sig ud, når Tove Hyldgaard tænker tilbage. En oplevelse på Smetana Operaen i Prag, dengang Tjekkiet og Slovakiet stadig var en samlet nation under navnet Tjekkoslovakiet.

– Det var en aften, hvor jeg var hyret som gæst. Jeg havde sunget musikken før, men jeg havde ikke sunget partiet på scenen i Danmark, men dernede fik jeg chancen, siger Tove Hyldgaard.

Ud over selv at stå på scenen som sopran underviser Tove Hyldgaard elever i sang. I 1974 tog hun sin musikpædagogisk eksamen fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Ved hendes side gennem alle årene har manden Tonny Landy stået. Han gør sig i den samme verden som tenor.

– Tonny har været en kæmpe inspiration for mig. Tonny er fantastisk musikalsk begavet. Det har inspireret mig utrolig meget, siger hun.

De to har været gift i 56 år og har en datter sammen. Derudover har Tonny en datter fra et tidligere ægteskab, som Tove også opfatter som sin datter.

Tidligere har de fejret fødselsdage med store fester og receptioner, men nu er de gået ned i et andet gear.

Tove Hyldgaard har nemlig besluttet, at fødselsdagsfejringen skal foregå stille og roligt.

– Lige nede ved Dantes plads findes en restaurant, som hedder Karla. Det er blevet vores stamsted, så der har vi bestilt bord, siger Tove Hyldgaard, og fortæller, at dagen skal fejres med den nærmeste familie.

Selv om det skal foregå stille og roligt, så fortsætter fremtiden med at byde på det, som Tove Hyldgaard holder mest af.

– Jeg synger for min egen skyld. Det er en del af mit DNA. Og jeg er glad for, at jeg kan undervise og holde foredrag.

/ritzau/