
Mange ringer 1813 og bliver sendt på hospitalet, når deres barn har feber, men overlæge på Hvidovre Hospital råder til, at flere forældre slår koldt vand i blodet.
Dit barn hoster, næsen løber og termometret viser 39. Hvad gør du?
»Du holder øje med dit barn og så går det med stor sikkerhed over efter nogle dage.«
Sådan lyder rådet fra Juri Pedersen, som er overlæge på Hvidovre Hospitals børnemodtagelse.
Ifølge Juri Pedersen er mange forældre hurtige til at bringe barnet til lægen, når det har feber.
»Feber er ikke farligt i sig selv og kun sjældent resultat af en farlig sygdom. Hovedparten de feberramte børn, vi ser i børnemodtagelsen, fejler noget banalt, som går over af sig selv,« siger overlæge Juri Pedersen, der opfordrer forældre til at slå koldt vand i blodet, når problemet er feber kombineret med forkølelse og/eller hoste.
»Vi ser rigtigt mange børn, som har forkølelse eller influenza. Der er ingen grund til, at de kommer på hospitalet, for vi kan ikke gøre noget for dem, som ikke kan ske derhjemme. Det går over af sig selv, og de kan meget bedre lide at være derhjemme. Mange børn er skrækslagne, når de bliver bragt på hospitalet. Kommer der mon en og stikker i mig? tænker de,« siger han.
Juri Pedersen har fuld forståelse for, at forældre bliver nervøse, når deres børn får feber, men han understreger, at hvis barnet er opmærksomt, interesseret i sine omgivelser og trækker vejret uden stort besvær, så kan man roligt blive hjemme – også selvom temperaturen er 40.
»Det er ikke sjovt for et feberramt barn eller forældrene at sidde i et venteværelse i timer, og dertil kommer, at de mange børn med forkølelse og influenza kan sænke opmærksomheden på de børn, som kommer ind med noget mere alvorligt. Mange besøg giver mere ventetid for familierne og mere stress for både familier og personalet,« siger han, men slår samtidig fast, at man selvfølgelig skal holde godt øje med sit barn, når det er sygt. Der er nemlig række faresignaler, som man skal være opmærksom på, når barnet har feber.
»Hvis barnet er under tre måneder gammelt og har feber, bør man søge læge. Derudover skal man være opmærksom på, om barnet er svært at få kontakt med, hvis det slet ikke vil drikke, og bleerne er tørre i et halvt døgn, hvis barnet har svært ved at trække vejret, eller hvis det har røde pletter, som ikke forsvinder, når man trykker på det. Hvis man oplever bare et af de symptomer, er det relevant at tage til lægen,« forklarer Juri Pedersen.
Hvis barnet ikke har nogen af de ovenstående faresignaler, er der sandsynligvis tale om almindelig forkølelse eller influenza. I stedet for at opsøge læge foreslår Juri Pedersen, at man giver sit barn rigeligt at drikke og eventuelt panodil, hvis barnet har tegn på smerter, fx når det synker, hoster eller når det bliver lagt ned.
»Hvis dit barn har 40 i feber, så fjern dynen og brug betrækket i stedet. Du kan også tage barnets tøj af og åbne vinduet,« siger Juri Pedersen og slutter:
»Hvis feberen bliver ved med at være høj i mere end to dage uden forkølelse, hoste eller vejrtrækningsbesvær, så er det også relevant at søge læge, men giv det et par dage.«