Rapporter om, at fragtskibet Arctic Sea, der blev kapret i svensk farvand i slutningen af juli, medbragte luftværnsraketter af typen S-300, er usande, siger den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov.
– Hvad angår S-300 luftværnsraketter om bord på Arctic Sea, så er det absolut usandt, siger Lavrov i en reaktion på medierapporter, om at skibet hemmeligt transporterede russisk-fremstillede S-300 raketter til Iran.
Raketterne skulle angiveligt være lastet på fartøjet, mens det lå til reparation i Skt. Petersborg.
Den ansete britiske avis The Sunday Times har med henvisning til anonyme militærkilder i både Rusland og Israel bestridt de officielle russiske udtalelser om, at der kun var tømmer om bord på Arctic Sea, der den 24. juli blev kapret i Østersøen og blev genfundet ud for Afrikas vestkyst den 17. august. Ifølge Times' kilder var den egentlige last om bord de avancerede luftværnsraketter, som skulle være blevet solgt af tidligere russiske militærfolk med forbindelser til kriminelle. Den israelske efterretningstjeneste Mossad, der nidkært overvåger våbenleverancer til Iran, skal have tippet de russiske myndigheder om raketterne. Rusland reagerede med en storstilet flådeindsats med både destroyere og ubåde. Det ville være pinligt for Rusland, hvis det blev kendt, at raketterne var på udflugt, og derfor blev sandheden ifølge avisens anonyme kilder holdt hemmelig.
Rusland underskrev i 2005 en kontrakt om at sælge S-300 missiler til Iran, men handlen er blevet forsinket, og der er endnu ikke blevet leveret nogen raketter. Israel og USA har lagt pres på Rusland, og præsident Dmitrij Medvedev siges nu at ville genoverveje aftalen.
I de senere år har der været spekuleret meget i et israelsk luftangreb mod Iran for at få standset landets atomprogram. Den mest avancerede version af S-300-systemet kan spore mål og beskyde fly på 120 kilometers afstand.