Ministeriet for specielle anliggender af Nathan Engalnder

Af Julie Garde, Holte Bibliotek

Ministeriet for specielle anliggender af Nathan Englander foregår i Argentina under militærdiktaturet i 1976 og handler om to af landets fortrængte emner: "Den beskidte krig" og historien om de jødiske prostituerede og alfonser.

Kaddish er jøde, søn af en luder og med et noget specielt levebrød: Han drager mod betaling på natlige ekspeditioner ind på den jødiske luder- og alfonskirkegård for at hakke navnene af gravstenene, så efterkommerne kan få slettet sporene af slægtskabet.

Selv får Kaddish og hans kone opereret deres næser mindre for at skjule deres jødiske identitet. Men sønnen Pato ønsker hverken at fornægte sin identitet eller at brænde sine bøger for at skjule sine politiske sympatier. Og det kommer til at koste ham dyrt: En dag bliver Pato hentet og ført bort for øjnene af Kaddish. Og bliver dermed en af de 30.000 personer, som forsvandt under militærkuppet og den efterfølgende beskidte krig.

For Kaddish og hans kone Lillian bliver bortførelsen begyndelsen på et kafkask mareridt. De forsøger på alle tænkelige måder og ad alle tænkelige kanaler at få deres søn tilbage. Men myndighederne er ikke just samarbejdsvillige. Og langsomt falder deres tilværelse fra hinanden i takt med, at sorgen og forbitrelsen tager til.

Ministeriet for specielle anliggender er en roman om historie, identitet, politik, jøder og store næser. Men især er det en stærk skildring af et regimes undertrykkelse af dets egne borgere og de fortielser og fornægtelser, der følger i kølvandet.