Minister vil have klar besked om farlige net

Sundhedsministeren beder nu Sundhedsstyrelsen om en orientering i sagen om livsfarlige underlivsnet.

ARKIVFOTO 2012 af sundhedsminister Astrid Krag- -Sundhedsministeren beder nu Sundhedsstyrelsen om en orientering i sagen om livsfarlige underlivsnet. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2012)
ARKIVFOTO 2012 af sundhedsminister Astrid Krag- -Sundhedsministeren beder nu Sundhedsstyrelsen om en orientering i sagen om livsfarlige underlivsnet. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2012)

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) vil have klar besked fra Sundhedsstyrelsen om, hvad der er op og ned i sagen om de potentielt livsfarlige underlivsnet, som danske kvinder har fået indopereret.

Ifølge professor i gynækologi på Herlev Sygehus Gunnar Lose er der udsigt til en skandalesag af betydelige dimensioner.

Han beretter ligeledes om, hvordan han har forsøgt at råbe myndighederne op, men er blevet mødt med ligegyldighed i Sundhedsstyrelsen.

Og de alvorlige meldinger fra professoren får nu sundhedsministeren til at bede netop Sundhedsstyrelsen om en orientering i sagen. Det oplyser ministeriet i en mail til Ritzau.

Søndag aften gav Sundhedsstyrelsen dog udtryk for, at man her har styr på problemet med de farlige underlivsnet, som kvinder får indopereret for at afhjælpe et nedsunket underliv.

– Det er ikke en behandling, der er særlig udbredt i Danmark, og antallet af skader, der har været i Danmark har været relativt begrænset, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Henrik G. Jensen til TV 2 News.

Han opfordrer lægerne til at melde ind, når de støder på komplikationer.

– Vi skal have indberetninger, før vi kan gøre noget ved det. Og det har vi så fået. De fleste indberetninger har vi fået i foråret 2012, siger han.

Ifølge professor Gunnar Lose sker indrapporteringerne dog for sjældent, og Lægeforeningen vil have Sundhedsstyrelsen endnu mere på banen.

– Sundhedsstyrelsen bør iværksatte en kampagne, der oplyser om, hvor vigtigt det er, siger Mads Koch Hansen til Ritzau.

Lægeforeningens formand mener også, at sagen understreger, at der er brug for at stramme de regler, som medicinsk udstyr godkendes efter.

– Sikkerheden skal naturligvis være lige så høj som ved lægemidler, og det skal Danmark presse på for at få gennemført i EU hurtigst muligt, siger Mads Koch Hansen.