Minister må fjerne kæppen i voksenlærlinges hjul

Holbæk
Det er en ommer. Beskæftigelsesrådet i Holbæk giver beskæftigelsesministeren rådet hurtigt igen at indføre støtte til voksenlærlinge. Jobcenter Holbæk udbetaler lige nu tilskud til 146 voksenlærlinge.

Flaskehalse skal stoppes, og medarbejdere skal opkvalificeres, er regeringens politik. Derfor rimer det ikke, at beskæftigelsesministeren ikke vil finde flere penge til voksenlærlinge, så ufaglærte for eksempel kan uddannes til gravemaskinefører.
  Arkivfoto: Mik
Flaskehalse skal stoppes, og medarbejdere skal opkvalificeres, er regeringens politik. Derfor rimer det ikke, at beskæftigelsesministeren ikke vil finde flere penge til voksenlærlinge, så ufaglærte for eksempel kan uddannes til gravemaskinefører. Arkivfoto: Mik

I en tid, hvor beskæftigelsesministeren taler meget om opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet, og hvor der råbes på faguddannnet arbejdskraft, er det forkert at stikke en kæp i voksenlærlinges hjul. Det er en ommer, er beskeden fra Holbæks lokale beskæftigelsesråd til beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, der ikke vil finde flere penge lige nu til puljen for voksenlærlinge.

Derfor modtager ministeren en opfordring fra beskæftigelsesrådet til hurtigst muligt at genindføre muligheden for at give tilskud til ufaglærte i job, der begynder som voksenlærlinge i brancher, hvor der mangler arbejdskraft.

Ordningen er så stor en succes, at beskæftigelseregionernes kvoter for anden gang i år er brugt op. Og indtil nu har beskæftigelsesministeren understreget, at der ikke denne gang kommer flere penge, før en analyse viser, om kommunerne overholder reglerne for at give tilskud til virksomheder, som tager en lærling over 25 år.

– Vi beklager, der ikke længere er mulighed for at hjælpe voksne i job videre med en uddannelse og hjælpe virksomheder med at få den nødvendige faguddannede arbejdskraft. Det er også ærgerligt, for det viser sig, at når en beskæftiget går i gang med en uddannelse, giver det plads til en ledig, lyder det fra formanden for det lokale beskæftigelsesråd, Carsten Andersen.

Virksomhederne kan dog stadig videreuddanne deres medarbejdere – bare uden tilskud. Og for ledige på dagpenge og kontanthjælp kan der stadig gives tilskud.

– Jeg bad om at få beskæftigelsesministerens stop for voksenlærlinge diskuteret på vores møde. Det er et voldsomt problem og et helt forkeret signal nu, hvor der råbes på opkvalificering. Alt står stille, når vi ikke kan matche medarbejdere til jobbene og tilbyde den arbejdskraft, arbejdsgiverne har brug for. Virksomhederne mangler arbejdskraft, og regeringen vil give større mulighed for, at de kan hente udenlandsk arbejdskraft. Tingene hænger ikke sammen, det er en ommer, siger faglig sekretær i 3F og LO-medlem af det lokale beskæftigelsesråd Birgit Jørgensen.

Jobcenter Holbæk udbetaler lige nu støtte til 146 voksenlærlinge. Det er en fast tilskud på 35 kroner i timen i toethalvt år. Kasper Kyed fra Jobcenter Holbæk tilføjer, at der formentlig er en del flere voksenlærlinge – jobcentret kender ikke til private aftaler uden tilskud.

– Os bekendt er ingen kommet i klemme på grund af stoppet. Da vi fik at vide, at kvoten var ved at være opbrugt, kontaktede vi arbejdsgivere. Det var for at få aftaler skrevet under, så vi kunne nå at godkende dem. Men meldingen var, at der ikke var aftaler på vej lige nu, siger Kasper Kyed.

mp@nordvest.dk