Minister: Kæmpe muligheder i Indien trods Niels Holck-sag

Indiens premierminister spurgte til omstridt våbensag. Men dansk minister tror ikke, det vil hindre eksport.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) står i spidsen for en dansk erhvervsdelegation til Indien. Danske virksomheder kan øge deres eksport til landet med milliarder, mener han. Arkivfoto.
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) står i spidsen for en dansk erhvervsdelegation til Indien. Danske virksomheder kan øge deres eksport til landet med milliarder, mener han. Arkivfoto.

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) ser et potentiale for, at dansk eksport til Indien kan vokse med fem til seks milliarder kroner over de kommende år.

Det siger han til Ritzau efter et møde med den indiske premierminister, Narendra Modi.

– Den indiske premierminister viste stor interesse for den måde, som Danmark har gennemført den grønne omstilling på. Han inviterede danske virksomheder til at tage del i det indiske marked og vise, hvad de kan, siger Lilleholt.

Mødet mellem de to fandt sted i forbindelse med en erhvervskonference i den indiske by Gujarat. Her står Lilleholt i spidsen for en delegation på omkring 20 danske virksomheder.

I dag eksporterer Danmark for omkring ti milliarder kroner til landet. Men den indiske interesse for blandt andet sol- og vindenergi er så stor, at det altså kan øges med 50 procent efter ministerens vurdering.

– Indien står midt i en omfattende grøn omstilling. Indien vokser ekstremt stærkt, siger Lilleholt med henvisning til, at Indiens befolkning ventes at vokse med 400 millioner frem til 2050.

– Derfor har Indien behov for at kunne vokse økonomisk, uden at energiforbruget stiger tilsvarende, forklarer ministeren.

Det er blandt andet danske kompetencer inden for vindenergi og forsyningssikkerhed, der interesserer inderne, oplyser han.

Det er første gang siden 2009, at en dansk minister møder den indiske premierminister.

Forholdet mellem de to lande har været køligt på grund af sagen om danskeren Niels Holck, som var med til at kaste våben ned til en indisk oprørsgruppe i delstaten Vestbengalen i 1995.

Indien har krævet Niels Holck udleveret til retsforfølgelse, men indtil videre har Danmark afvist det ønske. I december modtog Danmark en ny anmodning om udlevering. Den er rigsadvokaten ved at behandle.

– Modi tog sagen op på mødet. Mit svar på det var, at den sag er i proces i Danmark, siger Lilleholt.

Spørgsmål: Kan Holck-sagen stå i vejen for, at det eksporteventyr, du skitserer, bliver til virkelighed?

– Nej, det kan jeg ikke se. Jeg er helt overbevist om, at der er et meget stort potentiale for danske virksomheder. Der er et uudnyttet potentiale på fem til seks milliarder. Det gør vi nu en indsats for at kunne indfri.