Minister: Etårige kandidatuddannelser kan suppleres med et til to år

Ifølge uddannelsesministeren vil en kortere kandidatuddannelse betyde bedre undervisning.

Christina Egelund (M) siger, at det skal være nemmere at uddanne sig gennem hele livet - også efter at man er færdig med at studere, så man kan vende tilbage og uddanne sig senere. (Arkivfoto.)

Christina Egelund (M) siger, at det skal være nemmere at uddanne sig gennem hele livet - også efter at man er færdig med at studere, så man kan vende tilbage og uddanne sig senere. (Arkivfoto.)

I september løftede statsminister Mette Frederiksen (S) sløret for, at regeringen vil forkorte op mod halvdelen af kandidatuddannelserne med et år.

Nu fortæller uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), at regeringens plan om at reformere kandidatuddannelserne indebærer, at det vil blive muligt at supplere nogle af de etårige kandidatuddannelse med et eller to år.

Det vil dog kræve, at man har været på arbejdsmarkedet i mindst to år, efter at man har endt en etårig kandidatuddannelse, siger hun.

– Det skal være nemmere at uddanne sig gennem hele livet – også efter at man er færdig med at studere, så man kan vende tilbage og uddanne sig senere.

Spørgsmål: Kan det ikke være demotiverende for de studerende at gå fra arbejdsmarkedet til skolebænken igen?

– Det håber jeg ikke. Vi er alle forskellige som mennesker. Jeg tror, at de fleste af os trives med at blive klogere og har en lyst til at lære nyt, siger hun og fortsætter:

– Jeg tror ikke, at det er en nem øvelse, men jeg mener, at det er til stor gavn både for den enkelte, men også for virksomhederne og samfundet.

Præcis hvordan regeringen vil indrette kandidatuddannelserne, er ikke blevet fastlagt endnu, tilføjer hun. Det er også uklart, hvilke uddannelser reformen vil omfatte, vil den bliver realiseret.

Christina Egelund fortælle, at formålet med reformen er at hjælpe de mange kandidatstuderende, som føler sig overladt til sig selv og savner holdundervisning og feedback.

– Nogle af de penge, der bliver sparet ved at forkorte kandidatuddannelserne, skal investeres i mere kvalitet i uddannelserne, fortæller ministeren.

Derudover skal reformen gøre det nemmere for de kandidatstuderende at komme ud på arbejdsmarkedet, da de gennem den forbedrede undervisning vil blive klædt bedre på.

– Når man spørger de studerende i dag, så peger 42 procent af dem på, at overgangen fra uddannelse til arbejdsmarkedet er vanskelig, siger ministeren og henviser til Danmarks Studieundersøgelse 2021.

/ritzau/