Minimumsnormeringer afskrækker ikke Mette Frederiksen

SF, R og EL vil gerne indføre minimumsnormeringer, og Mette Frederiksen er ikke bange for at diskutere det.

Mette Frederiksen og Pernille Skipper deltager i TV2s "Højlunds Forsamlingshus" på Aalborg Universitet.
Mette Frederiksen og Pernille Skipper deltager i TV2s "Højlunds Forsamlingshus" på Aalborg Universitet.

Spørgsmålet om statsligt fastsatte minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver er et varmt politisk emne i valgkampen.

Og det er et emne, som Socialdemokratiet ikke er bange for at diskutere.

– Jeg er jo ikke afskrækket af, at vi taler minimumsnormeringer, siger Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet, under tv-debatten "Højlunds Forsamlingshus" på TV2.

Hun undgår dog at svare på, hvorvidt hun mener, at der skal indføres regler for, hvor mange børn der maksimalt må være per pædagog.

S-formanden mener, at det afgørende er, om der bliver ansat flere pædagoger eller ej.

– Jeg er sådan set først og fremmest optaget af, at der bliver skaffet penge til flere pædagoger, siger hun.

Netop minimumsnormeringer er vigtigt for både Enhedslisten, De Radikale og SF, som kan blive Socialdemokratiets parlamentariske grundlag efter et valg.

Mette Frederiksens melding er "sød musik i SF's ører", tweeter formand for SF, Pia Olsen Dyhr, under debatten.

– Jeg kan jo se, hvor utrygge forældrene er, siger hun.

Pia Olsen Dyhr siger, at flere minimumsnormeringer skal finansieres, ved at personer, der tjener mere end fem millioner om året, bliver pålagt en skat på 0,5 procent.

Pernille Skipper, politisk ordfører i Enhedslisten, undrer sig over, at man kan lovgive om, hvor mange elever, der må være i en folkeskoleklasse, men ikke om hvor mange børn, der må være per pædagog i en daginstitution.

– Jeg synes, det er fuldstændigt basalt i vores velfærdssamfund, så selvfølgelig skal vi have minimumsnormeringer, siger hun.

Også Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard åbner under debatten en lille dør for minimumsnormeringer, selv om partiet tidligere har været imod.

– Minimumsnormeringer er noget, vi godt kan drøfte. Det har vi været lidt modstandere af, men jeg synes efterhånden, at det trænger sig mere og mere på, siger hun.

Pia Kjærsgad mener, at der er flere steder i det offentlige, hvor der er behov for minimumsnormeringer. Blandt andet på sygehusene og i ældreplejen.

Bupl, som er den faglige organisation for pædagoger, mener, at der skal være tre børn per voksen på de yngste trin og seks børn per voksen i børnehaven.