Mine børn blev bortført

Malene Staal er vokset op i Hareskov, og derfor var det helt naturligt, at receptionen for hendes bog 'Mor henter os altid igen' fandt sted på Skovlyst forleden

Foto: Helene Stolle

Forleden dag var der reception på Skovlyst. Det er der ofte. Men det er de færreste gange, at receptionen holdes af en, der ikke har haft sin gang i Furesø længe. Det har Malene Staal ikke.

Alligevel var Skovlyst det naturlige sted for hende at holde reception i anledning af udgivelsen af sin bog 'Mor henter os altid igen'.

"Jeg føler mig hjemme her. Det var her jeg voksede op, og lige bagved her havde jeg min første hest stående", fortæller hun.

Det var dengang tilbage i 80'erne. 

Selvom Malene Staal denne dag smiler meget, er der hele tiden et alvorligt udtryk i hendes øjne. Og når man kender hendes historie forstår man det godt. Hun har oplevet det værste en forælder kan opleve. At blive ufrivilligt adskilt fra sine børn.

Du kan følge Malene Staal  på hendes blog her

Historien tager sin begyndelse tilbage i 2003, da Malene Staal flytter til Makedonien. Hun er 25 år, nødhjælpsarbejder og havde en drøm om, at livet i den eks-jugoslaviske republik ville blive begyndelsen på et eventyr. Men sådan gik det ikke tværimod.

"Det blev begyndelsen på et mareridt", fortæller Malene Staal.

Hun gifter med Vojo, en af lokalområdets populære men også farlige mænd, bliver hurtigt gravid og får datteren Anastasija. Men livet med Vojo er ikke nemt. Han har narkoproblemer, og samtidig lever de i en lille lejlighed sammen med hans mor og søster, der driver psykisk terror mod Malene Staal.

"Vojo svor at ville slå mig ihjel, hvis jeg forlod ham", fortæller Malene Staal som forklaring på, hvorfor hun blev i Makedonien – bliver gravid igen og får sønnen Milos.

Da Malene Staal endelig finder modet til at flygte til Danmarks med børnene, bliver det da heller ikke nemt. Vojo og hans mor følger nemlig efter, og det lykkes dem at bortføre Anastasija og Milos.

I 'Mor henter os altid igen' fortæller Malene Staal om det mareridt, hun har været igennem og ikke mindst om, hvordan hun sammen med sin nye mand fik iværksat en plan for at få sine børn tilbage. En plan, der ikke helt gik som forventet, hvorfor hun i dag kun har sønnen Milos hos sig.

"Men jeg skal nok få Anastasija hjem også", siger Malene Staal fast besluttet.

"Der er nu gået to år. To år hvor jeg hver dag, hver time, hvert minut har savnet min elskede Anastasija. Hun er 10 år. Vi er på Facebook og Skype sammen, men hun kan ikke tale frit. Hun tør ikke tale om, hvad der i virkeligheden foregår dernede. Jeg vil have hende hjem, men jeg har opgivet at få hjælp fra myndighederne. Jeg har en underskrevet aftale fra statsamtet om, at både Milos og Anastasika hører til hos mig. Hvorfor accepterer man så, at de bliver kidnappet. Hvorfor måtte vi selv hente Milos, og hvorfor er der ikke en gruppe jægersoldater, der tager ud og henter Anastasija?", spørger Malene Staal.

Det er forlaget Turbine, der har udgivet bogen 'Mor henter os altid igen'.