HK-hug til ligestillingsministeren

Fædre fyres eller chikaneres ofte, fordi de vil på barselsorlov. HK kritiserer ligestillingsministeren for at gøre for lidt. Hun afviser kritikken.

Regeringen og HK skændes om, hvem som har ansvaret for, at få mænd tager barselsorlov. HK mener, at beskæftigelses- og ligestillingsminister Inger Støjberg (V) gør for lidt for at forhindre, at fædre bliver chikaneret og fyret, når de vælger at tage barselsorlov.

Mette Kindberg, næstformand i HK, foreslår, at øremærke en del af barselsorloven til mænd, hvilket vil give fædre bedre rettigheder, når de vil tage barsel.

– Vi kan jo se, at hver femte far slet ingen barsel tager, og de fædre, der gør, tager i gennemsnit kun 34 dage. Det er jo ikke så mærkeligt, når vi samtidig ser stigning i fyrings- og chikanesager for fædre, der vil på barsel. Mange mænd ønsker altså barsel, men kan simpelthen ikke vinde diskussionen med arbejdsgiveren, siger Mette Kindberg.

Inger Støjberg afviser kritikken:

– Der er ingen tvivl om, at det er imod loven at fyre på grund af barsel. Og hvis nogen føler sig diskrimineret, har vi oprettet Ligebehandlingsnævnet for at sikre, at man kan få ført sin sag ganske gratis og få en godtgørelse, hvis man får medhold. Jeg opfordrer mændene til at tage barselorlov. Men jeg nægter altså at dreje armen om på børnefamilierne. Forældrene skal selv kunne vælge, hvordan de fordeler orloven mellem sig, og dermed hvordan de bedst tilpasser sig et nyt barn i familien, siger hun i en e-mail.