Mette Frederiksen giver Lars Løkke baghjul i ny måling

Ny måling er en "nytårsraket" for S-formand Mette Frederiksen, mener politisk kommentator Hans Engell.

Et klart flertal af danskerne foretrækker S-formand Mette Frederiksen som leder af landet.

Det viser en såkaldt præsidentvalgs-måling foretaget af Gallup for Berlingske, der på stort set alle punkter er trist læsning for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

I målingen er et repræsentativt udsnit af vælgerne blevet spurgt, hvem af de to statsministerkandidater de foretrækker på en lang række politiske og personlige områder fra integration og velfærd til troværdighed og lederevner.

Kun på ét område, nemlig forsvarspolitikken, foretrækker de adspurgte Løkke frem for Frederiksen.

Alt i alt mener 40 procent, at Mette Frederiksen er den bedst egnede til at lede landet. 23 procent peger på Lars Løkke, mens 26 procent svarer "lige dårlige/lige gode".

Mette Frederiksen scorer højest på velfærdsområdet, men hun nyder også opbakning på blandt andet udlændinge- og EU-området.

Målingen tegner alt i alt et "billede af, at Løkke slet ikke er den trækkekraft, som han burde være for sin regering og sit parti", skriver Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, i en analyse.

Og det er et problem, understreger Thomas Larsen.

– Statsministerens svaghed er en stærkt medvirkende årsag til Venstres historisk svage position i målingerne, skriver han i Berlingske.

– Det var især hans møgsager, som fik vælgere til at forlade Venstre ved sidste valg, og siden har han ikke for alvor været i stand til at ændre på det negative indtryk. Det betyder, at det bliver sværere at sikre Venstre fremgang.

Politisk kommentator Hans Engell skyder også skylden på dannelsen af den nye trekløverregering, der er blevet mødt med kritik blandt andet i dele af Venstre.

– Målingen er en rigtig skidt nytårsgave til Lars Løkke Rasmussen, og det er for Mette Frederiksen en enorm opmuntring, en rigtig nytårsraket, siger han til Ritzau.

Men Løkke sidder dog sikkert i sadlen nogle år frem, mener Hans Engell.

– Intet peger i retning af, at han bliver væltet inden et kommende folketingsvalg i foråret 2019.

– Og der er mange grunde til, at Løkke står så svagt, men det er ikke det samme, som at han taber et kommende valg, hvis regeringen klarer sig godt, siger han.