Efter et overfald og snart 11 år i Vordingborg Sociale Virksomhed er 48-årige Søren Schmidt fra Præstø kommet i rigtigt job i Rema 1000 i Stensved. Selv føler han, at det har gjort ham til et nyt menneske.
Klokken er ikke engang slået 8, da vi møder Søren Schmidt i færd med at ordne flaskeautomaten i Rema 1000 i Stensved. Han har været i gang nogen tid og har dårligt tid til interviewet, for han har et job, der skal gøres.
– Det næste er, at jeg måske skal have truckcertifikat, fortæller den 48-årige mand fra Præstø, der efter skiftende jobs og 10-11 år i Vordingborg Sociale Virksomhed, fik chancen i Rema 1000, og nu er faldet så godt til at stillingen er blevet fast.
– Det var der ikke mange der troede på at jeg ville få et rigtigt job, siger han.
Søren Schmidt var ellers oprindelig bagersvend, men blev overfaldet og slået ned, af tyve i 1997. Det satte sit præg på ham og betød han måtte kigge sig om i andre retninger og andre måder at arbejde på. Således havde han kortere ansættelser forskellige steder, og var længere tid på det hedengangne Buko, indtil den lokale fabrik blev lukket ned.
– Jeg har kendt Søren nogle år, og når han er tryg falder han hurtigt til, fortæller Ole Nielsen, der er jobkoordinator i Vordingborg Sociale virksomhed, der hev fat i købmand Johnny Nielsen fra Rema 1000 i Stensved, for høre om de måske kunne skaffe et job til Søren.
Søren Schmidt har nemlig – som nævnt – været tilknyttet den Sociale Virksomhed, hvor han har hele tiden har kunnet være, mens han prøvede jobbet af. Og Søren Schmidt kommer i øvrigt stadig forbi hos Ole Nielsne og de andre, men nu er det primært for at hilse på, for jobbet hos Rema 1000 er ikke længere på prøve – det er et rigtigt arbejde. Godt nok på nedsat tid, men han er rigtig medarbejder som de andre og en del af firmaet.
– Til at begynde med var det tre måneders prøve i tre dage om ugen i fem timer, fortæller Johnny Nielsen, der hurtigt kunne bygge flere opgaver på for Søren, der faldt til ganske hurtigt.
– Byen har også altid været god til at tage imod nye, fortæller Johnny Nielsen.
Kolleger
Det var dog en omvæltning at komme ud i arbejde blandt kunder og kolleger.
– Men jeg kunne jo se forskellen fra gang til gang siger Ole Nielsen, mens Søren Schmidt påpeger, at der ikke rigtog var nogen der troede på det kunne lykkes. Men dem fik han hurtigt modbevist.
– Det bedste er nok kammeratskabet. At jeg har kolleger. Folk er meget søde og rare, fortæller Søren Schmidt.
– Men du var meget genert og nervøs i starten, husker Johnny Nielsen.
– Men også meget ansvarsbevidst – og et ordensmenneske, fortæller han, mens Søren Schmidt kigger lidt forlegent.
– Det er en kæmpe forandring, men der er virkelig sket fremskridt. Man kan godt sige, at det er ligesom jeg er blevet et nyt menneske, fortæller Søren Schmidt, der påpeger, at hans kæreste også godt kan mærke det på ham,.At han er gladere.
– Der sker noget nyt hver dag, siger Søren Schmidt, der begyndte med at ordne flasker, men senere har fået styr på lageret og nu også arbejder i butikken med opfyldning – og hvis der er noget, der er brug for hurtigt.
Kommer i fritiden
For det er den rigtige hylde han er kommet på, og jobbet trækker så meget, at selv de dage han har fri – og har mulighed for det – så drøner han på knallerten og køre fra hjemmet i Præstø til Stensved, for at hilse på og se hvad der sker.
– Planen er at blive her – så længe de har lyst til at have mig, siger Søren Schmidt, der dog også har en række projekter i fritiden – blandt andet et rækkehus, der skal lappes lidt på.
Og nu altså også et rigtigt job. Ved årsskiftet, var det helt officielt at han trådte ud af projektet i forbindelse med Vordingborg Sociale virksomhed og overgik til at være regulært ansat, hvilket også betød at butikken måtte putte lidt ekstra i lønningsposen.
– Men det er jo heller ikke bare gratis arbejdskraft. Vi afsætter også mange ressourcer, i sådan et job, men det er en gevinst for både os og samfundet, at vi har ansat Søren i dag, siger Jonnny Nielsen, mens Ole Nielsen understreger, at det betyder meget at de lokale virksomheder giver plads og skaber jobs, til dem der har brug for et lidt mere fleksibelt arbejdsmiljø.
– Det giver en faglig stolthed, at have et rigtigt job, siger Ole Nielsen.
Fakta
? Vordingborg Sociale Virksomhed er for borgere, som har behov for særlig træning eller udvikling for at komme videre i livet.
? Organisation består i øjeblikket af ni selvstyrende afdelinger: Pottemageriet Rødeled, Oringe Gartneri og plantage, Hyldevang Naturcenter, ?Butikken?, Køkken og kantine i Vordingborg og Præstø, Pakke- og montage værkstederne i Vordingborg og Præstø, samt ?Ekstern beskæftigelse?.