Maj-Britt Bjerre Koch var selv storryger engang. Nu er hendes firma Rygestopkonsulenterne blevet udnævnt til Danmarks bedste til at få rygerne til at kvitte tobakken.
Det var ellers ikke en nem start, hun fik, da hun tog skridtet og startede sin virksomhed op i 2002. På det iværksætterkursus, hun tog om aftenen efter sit fuldtidsjob, sagde vejlederen om hendes idé, at et rygestopfirma -"det kan man ikke leve af, for det er alt for snævert".
Nu arbejder der, udover Maj-Britt selv, 15 rygestopkonsulenter i hendes virksomhed, som holder til i C4 Videncenter på Krakasvej i Hillerød.
"Da jeg startede, var succesraten ved et rygestop på cirka 15 procent efter et år. Det regnede man fra politisk hold for godt nok, blandt andet fordi tallet lå på niveau med de lande, vi plejede at sammenligne os med. Men det, mente jeg, ikke var godt nok," siger Maj-Britt Bjerre Koch.
Det betød jo, at hele 85 procent faldt tilbage i rygevanen:
"Der var ingen, der stillede spørgsmålstegn ved det. Målet var blot at få så mange gennem rygestopkurser som muligt. Det blev jeg frustreret over og gik i gang med at hæve kvaliteten af kurser og materialer," fortæller hun.
Sammen med sit hold af fagpersoner vendte og drejede hun det eksisterende rygestopkoncept, som mange rådgivere arbejdede efter.
"Vi har stillet spørgsmålstegn ved det faglige indhold, ved formen og formidlingen. Ja, man kan faktisk sige, at vi har opdateret og moderniseret det eksisterende rygestopkursus," siger hun.
De har bl.a. fundet frem til, hvordan man kan tale om afhængighed, vaner, hygge, livskvalitet, belønning med mere, så rygeren forstår den magt, tobakken har over ham eller hende.
"At holde op med at ryge handler i høj grad om refleksion hos den enkelte. Forståelsen øger motivationen og kan fastholde rygestoppet, også på den lange bane," siger hun.
Noget af det første, hun tog fat på, var, hvorfor der ofte var et stort frafald til rygestopkurser.
"For hvis de ikke møder op, så kan deres rygestop ikke lykkes. Jeg kiggede nærmere på, om det var de rigtige konsulenter; om materialet var inspirerende nok; hvordan vi kan bruge mere humor og så videre. Vi skal simpelthen have folk til at komme".
I begyndelsen opererede Rygestopkonsulenterne udelukkende på danske virksomheder, hvor de har gennemført stopforløb for blandt andre Coloplast, Novo Nordisk og Topdanmark. Siden fik en række kommuner øje på resultaterne. For eksempel har Rygestopkonsulenterne efteruddannet alle København Kommunes rådgivere til arbejdet med kursuskonceptet "Rygestop for Livet", hvor omkring 1500 københavnere årligt hjælpes til rygestop efter denne model.
Men det er ikke kun Maj-Britt Bjerre Koch, som synes, hendes koncept fungerer godt. Ud fra de statistikker, som kommunerne, apotekerne, hospitalerne og de meget få private virksomheder, der findes på markedet, indberetter til Rygestopbasen, offentliggøres det hvert år, hvem der klarer sig bedst. Det er på parametre som hvor mange kursister, der er røgfri efter seks måneder, hvor mange der er røgfri ved kursets afslutning, og hvor stor tilfredsheden er. Der lå Rygestopkonsulenterne i år nummer 1 i statistikken – ligesom de har gjort det de foregående to år, dog som rygestopkursus i Halsnæs Kommune. Kåringen fandt sted i december på Frederiksberg Hospital:
"Jeg plejer ikke gøre så meget ud af det, men i år skrev jeg os på deltagerlisten og tog ind og fik sat fokus på vores navn," siger hun.
Rygestopkonsulenterne har altid tidligere arbejdet gennem kommuner eller virksomheder, men nu vil Maj-Britt Bjerre Koch som noget nyt tilbyde rygestopkurser direkte til borgerne, i første omgang her i Hillerød Kommune. Hun ærgrer sig nemlig over, at det er så svært at finde et rygestoptilbud i kommunen:
"Jeg talte med et ældre ægtepar, som havde fået konstateret KOL og gerne ville på rygestopkursus. De var blevet henvist af hospitalet til kommunen, som havde henvist til deres praktiserende læge, som havde henvist til apoteket. De henviste til Rygestoplinjen, som henviste til os. Det nytter jo ikke noget at sende folk sådan rundt," siger hun.
I fremtiden bliver der ikke mindre brug for rygestopkurser, mener Maj-Britt Bjerre Koch:
"Mange kommuner har desværre skåret ned på deres gratis rygestoptilbud til borgerne, fordi det lovgivningsmæssigt ikke er en 'skal-opgave' for dem. Men det tror jeg, det bliver," siger hun.