Lydløs hjemmepleje i Ishøj

Ivalu Henriksen, der er sygeplejerske i Ishøj Hjemmepleje, er med i elbil-forsøget.
Ivalu Henriksen, der er sygeplejerske i Ishøj Hjemmepleje, er med i elbil-forsøget.

Ivalu Henriksen, der er sygeplejerske i Ishøj Hjemmepleje, skal i et par uger køre rundt i en elbil på jobbet. Hun er med i et forsøg, hvor kommunen skal finde ud af, om hjemmeplejens biler for fremtiden skal køre på el.

De to hvide biler ligner alle de andre, som de står der på parkeringsdækket ved Ishøj Bycenter, ikke så langt fra, hvor Ishøj Hjemmepleje har sit kontor på Ishøj Rådhus. Forskellen på dem og de andre biler på parkeringspladsen er blot, at de kører på el. Ishøj Kommune har nemlig lånt fire elbiler af Insero e-Mobility og Copenhagen Electric, som er det regionale elbilsekretariat.

Alle kommuner i hovedstadsregionen har fået tilbud om at låne elbiler. I den fælles klimastrategi for de 29 kommuner i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden satses der nemlig massivt på elbiler, så regionen kan blive Nordeuropas grønne elbil-metropol.

Og den strategi er Ishøj Kommune en del af. Det er grunden til, at Ivalu Henriksen, der er sygeplejerske i hjemmeplejen, kører rundt i en elbil for tiden, når hun er på vagt.

Mens Ivalu dirigerer den næsten lydløse bil ud fra parkeringsdækket ved rådhuset og ud på vejene i Ishøj, fortæller hun om sit førstehåndsindtryk af den nye eldrevne bil:

»Det er godt for miljøet, og det er også perfekt med det kørselsforbrug, vi har med en masse små ture. Den er nem at køre i, og den vender på en tallerken. Der er en blæser, men ellers er den helt stille. Man kan overhovedet ikke høre, at den starter. Der er en ret god acceleration i den i forhold til vores andre biler. Nu er vi jo ikke ligefrem dem, der ligger og kører ræs, men man kan godt mærke forskel.«

De korte ture forurener mest

Målet i klimastrategien for Region Hovedstanden og de 29 kommuner i regionen er 12.000 elbiler allerede i 2015.

Ifølge strategien kan elbiler nedbringe partikelforureningen, CO2-udledningen, trafikstøjen i byerne og skabe arbejdspladser. Det er de korte ture, der forurener mest, og dem har de mange af i Ishøj Hjemmepleje:

»Alt efter hvor travlt vi har, kan vi have 10-15 parkeringer om dagen. Og det kan være ret hårdt for en ganske almindelig bil. Elbilen skulle kunne køre 90 kilometer på en opladning, og det når vi ikke at køre i løbet af en vagt,« siger Ivalu og tilføjer:

»Hvis jeg skulle bestemme, så får den lov at blive. Jeg synes, det er en rigtig god idé.«

Ishøj Kommune har i alt fire elbiler til udlån i fjorten dage. De to andre, som hjemmeplejen ikke bruger, er til fri afbenyttelse for kommunens andre medarbejdere, når de fx skal til møde ude i byen eller har andre kortere ærinder.