Løntilskudsjob overtager job i kommuner

Flere kommuner mistænkes for at ansætte folk med løntilskud i stedet for faste medarbejdere for at spare. Kommunerne afviser kassetænkning. Fagforeninger raser.

Flere kommuner udskifter faste medarbejdere med ansatte med løntilskud. De seneste to år har kommuner i mere end 50 tilfælde nedlagt faste stillinger og oprettet nye job med løntilskud inden for samme område.

Det viser en opgørelse fra Ugebrevet A4 på baggrund af tal fra Det Fælleskommunale Løndatakontor.

Både fagforeninger og politikere er bekymrede over tendensen.

– Kommunerne har fundet ud af, at de kan få flere medarbejdere for billigere penge. Den spekulation, som de offentlige arbejdsgivere er i gang med, skal bremses, siger Ellen K. Lykkegård, Gruppeformand i 3F til A4. Også næstformand i FOA Mona Striib er forarget.

For eksempel har Århus Kommune nedlagt 41 stillinger som specialarbejder, gartner og brolægger. Til gengæld har kommunen fået 36 ledige til at klare de opgaver.

Ishøj Kommune har skåret 28 teknisk servicemedarbejdere væk og har i stedet fået 20 fleksjobbere til at tage sig af opgaverne.

Men kommunerne afviser, at det er sket for at spare penge.

– Folk i løntilskud laver noget andet end dem, som er blevet afskediget. Der er ingen mulighed for at spekulere i ordningen, siger personalekonsulent i Ishøj Kommune Søren Henriksen til A4.

Hos kommunernes organisation KL erkender konsulent Lone Englund Stjer, at tallene ser mærkelige ud.

– Selvom tallene tyder på, at ledige overtager opgaverne, behøver det ikke være tilfældet, siger hun.

Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs siger til A4, at hun vil drøfte sagen med beskæftigelsesministeren.

Socialdemokraterne mener, at regeringen har skabt situationen ved at udsulte kommunerne.

– Kommunerne søger alle udveje for at sikre serviceniveauet, men der er ingen tvivl om, at løntilskud skal være en udvidelse af medarbejderstaben, siger arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen (S).