Selv om undervisningsminister Tine Nedergaard (V) har opgivet at nå til enighed med Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening om et nationalt partnerskab om folkeskolen, tror statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) stadig på, at parterne kan blive enige om de overordnede mål.
Han medgiver godt nok, at det ikke er sikkert, at arbejdet munder ud i en egentlig aftale.
– Det kan da godt være, at det ikke kan lade sig gøre at få skrevet ned på et stykke papir. Men lad os nu se. Jeg vil være chokeret, hvis Danmarks lærere er imod, at eleverne skal lære noget mere. Det vil også chokere mig dybt, hvis lærerforeningen ikke er enig med regeringen i ambitionen om, at Danmark skal være i top fem med hensyn til det faglige niveau i 2020, siger Lars Løkke Rasmussen tirsdag efter et møde i Venstres Folketingsgruppe.
For at skabe et nationalt partnerskab om folkeskolen er det ifølge statsministeren ikke nødvendigt, at alle er enige om det hele.
– Tanken har aldrig været, at ingen måtte mene noget om den danske folkeskole, uden at vi skulle mene det i fællesskab. Tanken har været at få sat nogle klare mål i fællesskab for, hvad det er, vi vil med folkeskolen, siger statsministeren.
Men parterne i forhandlingerne om et nationalt partnerskab om folkeskolen har ifølge den radikale ordfører Marianne Jelved god grund til at føle, at der ikke har været tale om egentlige forhandlinger.
– Derfor er der heller ikke tale om et egentligt partnerskab. Regeringen har dikteret, hvad der skal ske, og bedt de andre om at skrive under på det. Men det er en form, der ikke fører til noget som helst konstruktivt, og den danske folkeskole er ikke tjent med det her, siger Marianne Jelved.
Hun forventer i øvrigt, at regeringen kan få store problemer med at skrabe et flertal sammen om et nyt forlig om folkeskolen.