Livet på Vestegnen

Rigtig glædelig jul.
Rigtig glædelig jul.

www.birgitte-b.dk

Skru ned for de høje juleforventninger – og få en god jul, skriver Birgitte i sin blog Livet på Vestegnen.

Lige om lidt er det jul. Juleaften. En aften, hvor vores forventninger til den perfekte jul, som regel er helt i top. Og en aften, hvor mange menneskers stress virkelig topper.

December er en lang stribe af pres for mange familier. Vi skal hygge, skal vi. For enhver pris. Vores forventninger til os selv er tårnhøje. Og vi oplever presset fra omverdens glansbillede om en 'rigtig' jul.

Vores jul skal nemlig helst være perfekt. Vi skal leve op til de forventninger, som vi tror, andre har til os. For de fleste vil jo ikke stå tilbage for andre. Eller så har vi selv en masse tanker om, hvordan en jul er perfekt. Derfor så skal vi død og pine sidde og klippe klistre med ungerne, bage vores egne småkager (og endelig huske at lave dejen til honningkagehuset allerede i november måned) og pynte op med farvekoordineret designer-julepynt. Vi skal til julefrokost og se smukke ud og helst dagen efter have venner på besøg til glögg og æbleskiver. Hjemmelavet selvfølgelig!

Vi skal deltage i alle julearrangementer på arbejdet og i ungernes børnehave, skole og fritidsordning plus jule-afslutningen i håndboldklubben eller på gymnastikholdet. Derudover skal vi også huske, at se julekalender i tv hver aften og derfor kommer vores børn alt for sent i seng. Weekenderne skal gå med at fælde vores eget juletræ og besøge diverse julemarkeder. Vi skal ekstra hygge, nu det er december.

December er lang (og mørk – og i år nok uden sne). Vi behøver ikke stresse rundt for være her, der og alle vegne. Vi skal huske at være sammen, men også huske at det godt kan ske, uden at vi skal præstere noget særligt. At sidde i sofaen under tæppet hånd i hånd med vores kære og se julekalender. At lave konfekt en søndag eftermiddag og ikke blive frustreret, når ungerne skrider efter en halv time eller chokoladen til overtrækket ikke er tempereret korrekt. Det betyder ikke noget på den lange bane. Julen handler trods alt også om kærlighed.

Det der kan betyde noget, er hvis vi skruer ned for vores forventninger. Det kan lade sig gøre at undgå jule-stress, ved at sætte barren for os selv bare lidt lavere. Køb færdigdej til småkagerne i supermarkedet. Sig nej til nogle arrangementer. Drop forestillingen om en hyggelig tur i skoven, hvis det din familie mest er til en eftermiddag i stuen med ludo og varm kakao. Prøv det. Der er ikke nogle, der dømmer os… andre end os selv.