I sin fjerde bog om besættelsestiden i Danmark bevæger tidligere kommunalbestyrelsesmedlem Henning Lindhardt sig nu væk fra Odsherred og ind i København. Han går i sin bog tættere på den lukkede transportorganisation "Speditøren" end andre har været før.
En organisation der arrangerede flugt til Sverige for 3100 personer under besættelsen.
"I mine tidligere bøger har jeg fokuseret meget om modstandskampen i Odsherred, fordi det var her, at min far var med", fortæller Henning Lindhardt."I min nye bog er Odsherred reduceret til et enkelt kapitel. Der er dog det nye, at det er endelig lykkedes mig at opklare, hvem fra København der fik min far med i arbejdet. Det var læge Jan Weber, der rejste til Højby Sj. Han satte sig ind i min fars venteværelse og kom ind som almindelig patient. Min far og Weber aftalte, at min far skulle starte en flygtningerute fra området omkring Sjællands Odde, og at fiskerne skulle have 500 kr. – i nutidskroner er det ca. 10.000 kr. – pr. flygtning".
Den nye bog "Transportorganisationen Speditøren – 1943-1945" er opdelt i to afsnit.
Første del handler om "Speditøren".
"Organisationen fragtede 3100 jøder, frihedskæmpere og deres pårørende til Sverige. Det er den organisation, der fragtede flest mennesker over Sundet, men samtidig den organisation man ved mindst om", fortæller Henning Lindhardt. "Efter krigen ville ingen fra organisationen tale om, hvad der foregik. Det har været lukket land, og jeg har skullet grave dybt. Ingen andre i Danmark har lavet det samme. Jeg har været ihærdig og heldig, og det er lykkedes mig at få fat på nogle gode kontakter – bl.a. læge Jan Webers søn, Tom Weber, der har givet mig en kopi af sin fars beretning. Jan Weber var en af de centrale figurer i Speditøren".
Anden del af bogen handler om de cirka 300 allierede flyvere, der blev skudt ned over dansk område.
"De fleste besætningsmedlemmer blev dræbt ved styrt", fortæller Henning Lindhardt. "Ca. 1100 allierede flyvere blev begravet på danske kirkegårde. Ca. 300 reddede sig med faldskærm hvoraf de 200 blev taget til fange. Endelig lykkedes det at redde 93 flyvere til Sverige. Nogle af dem blev sendt til Sverige af Speditøren. Det handler det andet hovedafsnit om. Her nåede Citronen at få en vigtig rolle sammen med bl. a. Jan Weber, Aksel Petersen og Christian Molt Wengel.
"Der er dog også plads til et lille smil i bogen", siger Henning Lindhardt.
Der var mangel på våben i modstandbevægelsen, og de sparsomme leverancer blev suppleret med fremstilling af kopivåben. For at afgøre, om de fungerede eller ej, skulle de prøveskydes.
"Men hvor kunne dette gøres midt i en storby?", skriver Henning Lindhardt i sin bog og fortsætter: "Prøveskydningenn fandt sted på Det Kgl. Teater midt i en forestilling, hvor der var et højt støjniveau på scenen…det omtalte setup minder meget om en tilsvarende hændelse i en af filmene med Olsen Banden, hvilket Weber da også gør opmærksom på. Prøveskydningen forløb godt, og alle maskinpistolerne fungerede tilfredsstillende".
"Jeg har ikke planer om at skrive flere bøger", vurderer Henning Lindhardt. "Det har jeg sagt før – og alligevel er det blevet til flere. Jeg kan jo ikke udelukke, at jeg falder over interessante informationer, som kan føre en bog mere med sig. Men der er ingen aktuelle planer".
Til gengæld er Lindhardts kalender pænt fyldt ud med aftaler om foredrag. Han har tidligere holdt en del foredrag i Odsherred med konkret udgangspunkt i sin opvækst og sin fars deltagelse i modstandskampen på egnen. Men det er også blevet til foredrag andre steder – ikke mindst i hjembyen Albertslund.
Bogen om Speditøren kan bestilles ved at maile til Henning Lindhardt på henning.lindhardt@mail.dk – den koster 175 kr., hvilket dækker udgifterne til tryk og forsendelse.
brie