Ledigheden falder en lille smule

Den såkaldte AKU-ledighed faldt med 5000 personer. Gode nyheder for dansk økonomi, lyder det fra økonomer.

Han bor i Hareskovby og har sine rødder på Christiania: Talknuseren og analytikeren Steen Bocian fra Danske Bank.
Han bor i Hareskovby og har sine rødder på Christiania: Talknuseren og analytikeren Steen Bocian fra Danske Bank.

Der er godt nyt på ledighedsfronten.

Den såkaldte AKU-ledighed faldt med 5000 til i alt 223.000 personer i årets første kvartal 2011. Det viser den interviewbaserede arbejdskraftundersøgelse (AKU), som Danmarks Statistik står bag.

Seniorøkonom i Nykredit Tore Stramer understreger, at dagens tal bekræfter den positive vending i ledigheden.

– Bedringen på arbejdsmarkedet er i høj grad udslagsgivende for, om vi kommer til at se en fortsat bedring i privatforbruget herhjemme. Det er derfor også glædeligt, at arbejdsmarkedet viser fortsat afgørende tegn på bedring, siger han.

Hos Danske Bank venter cheføkonom Steen Bocian, at den økonomiske vækst nu er nået et niveau, som understøtter et yderligere fald i ledigheden.

– Et fald som formentlig vil være i størrelsesordenen 5-10.000 i år og næste år. Den positive udvikling venter vi også vil nå beskæftigelsen i den kommende tid, siger han.

Steen Bocian peger også på, at konjunkturbarometret de seneste måneder har vist, at en overvægt af virksomheder nu har positive forventninger til den fremtidig beskæftigelse.

– En bedring på arbejdsmarkedet er nødvendig, hvis genopretningen af dansk økonomi skal være holdbar, siger han.

De ledige i arbejdskraftundersøgelsen (AKU-ledige) er personer, der er uden beskæftigelse, og som står til rådighed for arbejdsmarkedet, samt aktivt søger arbejde.

Undersøgelsen er et alternativt mål for ledigheden, og ligger normalt højere end den registrerede bruttoledighed, der lå på cirka 164.000 i første kvartal – en forskel på knap 60.000 personer.

Det højere niveau skyldes primært, at arbejdssøgende studerende samt ledige, der ikke modtager overførselsindkomst, tælles med som ledige.