Landmænd øger indtjeningen

Efter 2008 og 2009, der betegnes som de værste år for dansk landbrug i nyere tid, er der udsigt til kraftig forbedring af branchens indtjening.

En tredjedel af de danske heltidslandmænd vil opleve en kraftig stigning i indtjeningen i perioden 2010 – 2012.

Hvert af årene bliver indtjeningen pr. bedrift i den bedste tredjedel cirka 600.000 kroner, fremgår det af en prognose fra Videncentret for Landbrug i Skejby ved Århus.

Her siger erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser, at der efter et par særdeles sløje indtjeningsår i 2008 og 2009 er udsigt til en kraftig og tiltrængt forbedring af landbrugets indtjening.

Det skyldes dels lave renter, bedre effektivitet og et bedre bytteforhold – det vil sige, at landmanden får forholdsvis mere for sine varer i forhold til, hvad det koster at producere dem.

Indtjeningen i landbruget har altid været meget skævt fordelt, og de bedste til at tjene penge har heller ikke været så hårdt ramt de seneste år som de landmænd, der ikke har optimeret produktionen og reduceret omkostningerne.

Hver år forlader mellem 400-500 heltidslandmænd erhvervet. Nogle bliver tvunget ud på grund af dårlig økonomi, men ikke så mange som tidligere, oplyser Klaus Kaiser.

Landmændenes investeringsniveau er omtrent halveret i forhold til tidligere, og det er bl.a. gået stærkt ud over maskinproducenter og andre leverandører til landbruget.

– Landmændene har været tilbageholdende med at investere de senere år, fordi indtjeningen har oplevet et dyk. I de kommende år forventer vi dog en gradvis normalisering af investeringerne, siger Klaus Kaiser.

Han mener ikke, at indtjeningsmulighederne umiddelbart kan relateres til landmandens alder.

– En del ældre landmænd klarer sig godt ved at bruge en såkaldt "nedslidningsstrategi", hvor landmanden minimerer omkostningerne på sin gård ved at undlade at investere, sige Klaus Kaiser.