Landbruget og økologer strides igen om udbredt pesticid

Trods en handlingsplan er der igen fundet uønskede sprøjtemidler i danske æbler. Økologer kræver et forbud.

Den frivillige handlingsplan, som blev lavet sidste år for at begrænse utilsigtet forurening fra luften med sprøjtemidlet prosulfocarb på ikke-sprøjtede afgrøder, virker.

Det mener Ivar Ravn, der er direktør for planteproduktion hos landbrugets videnscenter, Seges.

Også selvom sprøjtemidlet igen er fundet i æblerne hos en konventionel avler, og prøver blandt andet fra Risø viser en stigning på 174 procent af ukrudtsmidlet i regnvandet fra 2013 til 2014.

– Vi mener stadig, at handlingsplanen fra 2014 virker. Efter fundet i 2013 af prosulfocarb hos en række frugtavlere, der ikke selv havde sprøjtet, blev der i 2014 taget langt flere prøver end tidligere, og som ikke viste noget, siger han.

– Det ene eksempel er fortsat ét for meget. Det er vi helt enige i. Ingen har større interesse i at løse problemet end landbruget selv, som er meget afhængig af fortsat at kunne bruge prosulfocarb, siger han.

Han peger på, at alternative midler, som man bruger i andre lande, let kan føre til langt mere sprøjtning.

– Det vil være alvorligt både for landbruget og for samfundet, hvis midlet blev forbudt, som nogen ønsker, siger Ivar Ravn.

Prosulfocarb, som markedsføres under handelsnavnet Boxer, er det næstmest brugte pesticid i Danmark efter Roundup.

Formanden for Frugt-, bær- og grøntudvalget under Økologisk Landsforening, Poul Rytter Larsen, har mistet tålmodigheden og vil have prosulfocarb forbudt.

Når stoffet findes i æbler i doser over en grænseværdi på 0,01 mikrogram/m², så må æblerne ikke sælges.

– Stoffet fordamper, når landmændene sprøjter og er derfor alle steder i luften. Vi har i forvejen svært ved at konkurrere og producerer i dag kun 30 procent af den frugt, der bliver spist i Danmark. Og nu skal vi også kæmpe med det her, siger Poul Rytter Larsen til Ritzau.

– Jeg er dybt rystet over, at midlet igen er fundet i æbleproduktionen, og at fødevare- og miljøministeren tilsyneladende ikke vil gøre noget ved, siger han.

Han bakkes op af SF og Enhedslisten, der vil have ministeren i samråd.