Læsetid: Freja får energi af politik

Foto: Dorte Rye Silbo

33-årige Freja Lynæs Larsen fra Enhedslisten er nyvalgt i Næstved Byråd. Hun arbejder som socialpædagog på Forsorgshjemmet i Næstved.

Hun er vokset op på en gammel nedlagt skole på Lolland. Værelset var lærerindens køkken og gymnastiksalen en kæmpe legeplads for Freja Lynæs Larsen og hendes storebror.

Hjemmet bar præg af en intellektuel familie med mor og far som gymnasielærere og brormand, der bare havde klæbehjerne, når der blev spillet Trivial Pursuit.

Far var sørøver

– Som barn fortalte min far historier, om dengang han havde været sørøver, og vi troede på det. Samme historier sluger mine børn, fortæller 33-årige Freja Lynæs Larsen og fortsætter: – Men når jeg fortæller, at jeg har været arabisk prinsesse, så står de af, smiler hun.

Naturen fra hendes opvækst har sat dybe spor i Enhedsliste-­pigen. Fristedet både med og uden børn er Borgnakkeskoven. Når børnene er med bliver der fortalt historier og stillet spørgsmål.

– Mine børn er meget videbegærlige. Sidst vi stod på en gravhøj – spurgte min søn: »Står vi så på nogle døde mennesker lige nu?«, fortæller Freja Lysnæs Larsen.

Nyvalgt i byrådet

Godt to år før valget blev Freja Lynæs Larsen politisk aktiv. Hendes partifæller opfordrede hende til at stille op.

– Det er en tid jeg bruger på mig selv uden børn. Det gør mig fuld af energi, at arbejde med politik, siger hun.

– Valgkampen var hård, men også meget fascinerende. Vi havde nogle gode paneldebatter om blandt andet integration. Men det kan være benhårdt, og man kan både fejle og lære i en debat.

Valgkamp og eksamen

Sideløbende med valgkampen lavede hun sit afgangsprojekt i en diplomuddannelse indenfor pædagogik. Så McDonalds blev besøgt lidt i den periode, når der var børn i hjemmet. Ellers sætter hun pris på, at børnene er med til at lave mad. – Hvis de har energi til det, så er de med, tilføjer Freja Lynæs Larsen, der selv foretrækker en rød bøf som en livret.

Facebook generation

Om natten er hun offline på telefonen, der heller ikke har en plads i soveværelset. Med mindre der er noget vigtigt.

– Jeg er jo en Facebook generation, og jeg tror helt sikkert også, at det var på FB, jeg fik så mange stemmer.

– Jeg fik godt 600 stemmer. Jeg kan ikke huske det nøjagtige antal – det går jeg ikke så højt op i. Men jeg er blevet nummer otte på tværs af alle partier i kommunen.

Hun stillede samtidig op til regionsvalget, hvor hun blev nummer otte for Enhedslisten i regionen. – Det var jeg meget overrasket over. Hvem kender mig i regionen?

Bedre velfærd

– Jeg vil fremadrettet benytte de sociale medier i mit politiske arbejde. Min holdning er, at det er her man møder de fleste vælgere, og det vil kun udvikle sig, tilføjer Freja, der benytter sig af sn.dk, når hun skal have de lokale nyheder.

– Det er vigtigt, at vi i Næstved får en bedre velfærd. Selv erhvervslivet efterlyser bedre velfærd for at bibeholde og tiltrække arbejdskraft.

– Som det er i dag, så lider både børn, ældre, handicappede og psykisk syge under nedskæringer. Samtidig lider velfærdens helte under et enormt arbejdspres, som kun ser ud til at blive større.

Hvis du var borgmester?

– Hvis jeg var borgmester ville jeg først og fremmest forlange at vi hele vejen igennem systemet, så den enkelte borger som en helhed og som et menneske.

– Jeg har mange gange via mit arbejde mødt umenneskeliggørelse af den enkelte borger, hvor der kun blev tænkt i kasser, og ikke at mennesket ikke er firkantet og aldrig kan passe i en kasse, fortsætter Freja, der har fået poster i Økonomiudvalget samt Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget.

Borgerne skal inddrages

– Det første mål i mit byrådsarbejde er, at jeg vil få hele byrådet til at se de problemer, der er med ytringsfriheden for de offentlige ansatte.

– Om to år håber jeg, at vi har fået en mere forstående tilgang til den enkelte borger i jobcentret, og de får den støtte eller ro, som der er behov for. Inden næste valg er mit mål, at alle de politiske processer bliver mere nærværende og lettere tilgængelige for den enkelte. Borgerne skal inddrages hele vejen og ikke først i høringer.

Ren afslapning

Når Freja Lynæs Larsen rigtig skal slappe af, ligger hun på sofaen og ser en film eller gerne en dokumentar om verdensrummet, for universet er en stor interesse. Krimier og True Crime er også blandt favoritterne.

Med børnene er der Disney på skærmen og alt efter humør er bøger og lydbøger ofte at foretrække.

Nu skal Freja Lynæs Larsen have energi – for det er nu det reelle politiske arbejde begynder.

Hvilken musik lytter du til?

– Flere genre, men jeg hører meget Rag'n'Bone, især når jeg går tur med høretelefoner. Men også klassisk musik og heavy metal. Jeg er ikke så vild med popsmart musik.

Hvilke film/serier kan du godt lide?

– Ringenes Herre – det er en super flot film og Hobbitten jeg har fået læst højt som barn.

Dit favorit transportmiddel?

– Min bil og det selvom jeg er enhedsliste-menneske. Så burde jeg gå eller cykle, men i forhold til aflevering og hentning af børn, er det sådan lige nu.

Din bedste/næste ferie?

– Mine børn og jeg skal på ferie med min mor og far på hotel i Nyborg med pool og besøg i Odense Zoo og i Fyrtøjet. Børnene elsker det, og vi har været på det samme hotel to gange siden. Italiens rejser med min datters far og hans kone har også været populære. Den næste lille ferie vi skal er i sommerhus i Oksbøl i vinterferien.

Dit største forbillede?

– Jeg har ikke et Obama-forbillede, men en masse forbilleder. Det kan være, jeg ser en far ude at handle med to skrigende unger, og det klarer han bare fint. Eller jeg hører en god taler. De personer er forbilleder for mig. Via mit job ser jeg også forbilleder i en borger, der har klaret sig igennem et sejt liv. Det er meget fascinerende at personen har overlevet.