Avedøreværket i Hvidovre er landets største kraftvarmeværk. Hver dag bliver tonsvis af træpiller og halmballer brændt af for at give grøn varme og el til forbrugerne i Søndagsavisen Vestegnens område. Kom med på et eksklusivt besøg.
Kontrolrummet på Avedøreværket er et imponerende syn. I døgndrift sidder maskinmestre foran de store skærme og holder øje med, at alt er som det skal være, så landets største kraftvarmeværk kan levere grøn el og varme til boliger og virksomheder.
Her kan man indirekte følge med i dagligdagens rytmer – gennem de udsving, der er i forbruget af el og varme. Det kan fx aflæses, hvornår der fløjtes til pause i en spændende fodbold- eller håndboldkamp. Eller når børn og voksne vender hjem om eftermiddagen og trænger til at få varmen.
Fascinerende rundvisning
Avedøreværket er Danmarks største kraftvarmeværk og dermed også den største produktionsenhed i energiselskabet Ørsted. Det ligger på Avedøre Holme i Hvidovre, og herfra kan de cirka 160 ansatte forsyne 215.000 husstande med grøn varme og cirka 1,3 millioner husstande med el.
En hovedkunde for Avedøreværket er Vestegnens Kraftvarmeselskab, der omfatter kommunerne Albertslund, Brøndby, Glostrup, Greve, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Køge, Roskilde, Rødovre, Solrød og Vallensbæk.
Nu kan Søndagsavisen Vestegnens læsere komme på en rundvisning på Avedøreværket og opleve, hvordan værket omdanner træpiller og halmballer til grøn energi.
Besøget finder sted torsdag den 8. februar fra kl. 17-19.30.
Der er maksimalt plads til 25 deltagere, og vi åbner for tilmelding tirsdag den 23. januar kl. 10. Tilmeldingen foregår via vores læser- og fordelsklub www.livogpuls.dk. Sidste frist for tilmelding er den 31. januar, og der kan max bestilles to billetter pr. person.
Klik ind på www.livogpuls.dk og foretag tilmeldingen. Det er gratis at deltage, men vi forbeholder os mulighed for at opkræve et gebyr, hvis man udebliver uden afbud.
Af hensyn til sikkerheden skal deltagerne være mindst 14 år. Man skal desuden være iført lange bukser og lukkede, flade sko for at komme med på rundvisningen – og så skal man være i stand til at gå på trapper og åbne gangbroer i højden.
Grøn el og varme
Det er ikke kun det fascinerende kontrolrum, som læserne kan kigge ind i.
På rundvisningen bliver der mulighed for at se, hvordan det grønne brændsel – træpiller og halmballer – tilføres de store ovne, hvor temperaturen ligger på mellem 12-1500 grader.
På Avedøreværket produceres både el og fjernvarme.
Fjernvarmevand sendes ud med en temperatur på cirka 120 grader – og det kommer retur til Avedøreværket med en temperatur, der er cirka halvt så varm, efter at have afgivet varme til forbrugerne.
Fjernvarmen er egentlig en sidegevinst ved produktionen af el. Processen er, at man opvarmer vand i kæmpestore kedler, og når det bliver til damp og skaber et tryk, så får det en turbine til at dreje rundt – og turbinen sætter så gang i en generator, som producerer den strøm, vi får gennem stikkontakten.
Efterfølgende skal dampen køles af igen – og det sker ved at benytte det »kolde« fjernvarmevand, der kommer retur efter at have lunet tusindvis af boliger i Søndagsavisen Vestegnens område.
Avedøreværket på Hammerholmen 50 i Hvidovre er en imponerende bygning set ude fra. Og det er ikke mindre imponerende at befinde sig inde i bygningen, hvor dimensionerne er kæmpe store – blandt andet i de store turbinehaller.
Alt dette kan læserne opleve under besøget.
Ved afslutningen er der mulighed for at stille spørgsmål, og der serveres en sandwich og en sodavand.