LA har set Dong-papirer: Corydon valgte det rigtige bud

Nu bør kritikken af salget af aktier i Dong Energy forstumme, mener Ole Birk Olesen efter at have set bud.

Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, fastslår efter læsning af Dong-papirer, at Dong blev solgt til det eneste bud, der opfyldte betingelserne om at tilføre Dong kapital på mellem seks og otte milliarder kroner.

Dermed er der ingen grund til kritik af daværende finansminister, Bjarne Corydon (S), siger Ole Birk Olesen.

Han har læst det sammenfattende dokument om buddene, som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) torsdag gav Finansudvalget mulighed for at se.

Ifølge Ole Birk Olesen har kritikerne af Dong-salget skudt helt forbi med deres anklager mod Bjarne Corydon om at sælge Dong for billigt til Goldman Sachs:

– Det var unødig mistænkeliggørende at hævde, at daværende finansminister Bjarne Corydon og Finansministeriet ikke valgte det bedste bud. For det gjorde de helt indlysende, når man læser papirerne, siger Ole Birk Olesen.

Spørgsmål: Hvad bygger du det på?

– Det er faktisk det eneste bud i den endelige budrunde, der lever op til statens ønske om, at der skal tilføres Dong mellem seks og otte milliarder kroner i ny kapital.

– Man kunne ikke have valgt et andet bud og have fået seks til otte milliarder kroner, siger Ole Birk Olesen.

Dermed bør Dong-sagen, der sendte SF ud af regeringen og en overgang truede med at vælte Bjarne Corydon, være slut, mener han:

– Det har karakter af plat og politisk usaglighed, hvis nogen politikere efter at have læst Dong-papirerne fortsat stiller spørgsmålstegn ved, om Finansministeriet og daværende finansminister Bjarne Corydon har valgt det bedste bud, siger Ole Birk Olesen.

Tilbage er kun Enhedslistens politiske kritik af, at man sælger statsejede virksomheder, mener Ole Birk Olesen. Han henviser til, at det var et flertal i Folketinget valgt af befolkningen, der ud fra andre politiske holdninger besluttede at sælge Dong.

– Enhedslisten mener, at alle større virksomheder skal være ejet af staten. Det er et politisk udgangspunkt, men det kan man ikke bruge til at kritisere noget i denne sag rent processuelt, siger Ole Birk Olesen.

Han mener også, at kritikken af, at aktierne i dag er mere værd, er fejlagtig. Når man handler aktier, vil der ud over virksomhedens aktuelle værdi også være taget højde for, hvad købere vurderer den vil være værd i fremtiden.

Og der var ingen, der på salgstidspunktet vurderede, at aktierne ville være mere værd end Goldman Sachs, siger Ole Birk Olesen.