Kroatien sender observatør hjem efter videoskandale

Ognjen Vukojevic var observatør for Kroatien under VM, men han betaler nu prisen for uheldig videoklip.

Kroatiens Domagoj Vida har været i fokus efter Kroatiens sejr ved VM over Rusland, da han efterfølgende medvirkede i et videoklip, som hyldede Ukraine.
Kroatiens Domagoj Vida har været i fokus efter Kroatiens sejr ved VM over Rusland, da han efterfølgende medvirkede i et videoklip, som hyldede Ukraine.

Ognjen Vukojevic kan godt pakke sin ting og rejse hjem fra Rusland.

Den tidligere kroatiske landsholdsspiller, der var en del af Kroatiens delegation ved VM i Rusland, har fået frataget sin akkreditering og er sendt ud af den kroatiske lejr.

Det meddeler fodboldforbundet i Kroatien mandag, hvor det forklares, at Vukojevic ikke længere vil fungere som observatør under VM, og at han ikke er en del af Kroatiens stab længere.

Baggrunden er det videoklip, der efter Kroatiens sejr over Rusland efter straffesparkskonkurrence lørdag blev offentliggjort.

Her dedikerede den kroatiske landsholdsspiller Domagoj Vida sejren til Ukraine i videoen, hvor også Vukojevic optrådte.

Der er tvivl om, hvorvidt det var meningen, at videoen skulle offentliggøres, men den spredte sig hurtigt på sociale medier, og videoklippet gjorde efterfølgende mange russere vrede på grund af Ruslands forhold til Ukraine.

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) gav Vida en advarsel, men fratog ham ikke retten til at spille i Kroatiens VM-semifinale mod England.

Fifa tillader ikke, at spillere ytrer sig politisk under VM-slutrunden.

I videoklippet råber Vida "ære til Ukraine", inden den tidligere kroatiske spiller Ognjen Vukojevic tilføjer, "denne sejr er for Dynamo og Ukraine" med henvisning til Dynamo Kiev, som begge spillere har optrådt for.

Vukojevic, som også i sin karriere spillede for russiske Spartak Moskva, siger til kroatisk tv, at videoen ikke var ment som et politisk signal, men snarere som en hilsen til ukrainske venner.

– Jeg forstår, at budskabet kan tolkes på forskellige måder. Det er jeg ked af, og jeg vil gerne undskylde til det russiske folk, hvis de har misforstået mit budskab.

– Jeg er stolt af, hvad Kroatien har opnået ved VM, og jeg ønsker holdet held og lykke, siger Vukojevic ifølge AP til den kroatiske tv-station HRT.

Domagoj Vida har tidligere udtalt til russiske medier, at der blot var tale om en spøg.

Vida bragte Kroatien foran 2-1 mod Rusland i den forlængede spilletid i kvartfinalen lørdag. Siden scorede han også i straffesparkskonkurrencen.