Kritikere kan ikke ændre burkaudspil

Peter Norsk og andre konservative kritikere kan ikke fjerne burkaforbud ved konference. Folketingsgruppen fastlægger partiets politik, siger politisk ordfører.

Konservative kritikere som Peter Norsk kan skyde en hvid pind efter at fjerne burkaforbuddet, når partiet ved en konference i januar drøfter folketingsgruppens udspil "Demokratisk integration". Folketingsgruppen fastlægger partiets politik. Den ændres kun, hvis udspillet strider imod grundloven eller internationale konventioner ifølge Justitsministeriet.

Det fastslår partiets politiske ordfører, Henriette Kjær.

– Det er folketingsgruppen, der fastlægger dette partis politik. Vi lytter selvfølgelig til, hvad vores kredse og baglandet siger, men det er vores fornemmelse, at der er opbakning til det i partiet. Om skattereformen er der også nogle i Det Konservative Folkeparti, der ikke er tilfredse med alle dele, men det betyder heller ikke, at vi ændrer reformen, siger hun.

Spørgsmålet: Så burkaforbuddet falder kun, hvis Justitsministeriet måtte konkludere, at det strider mod grundloven eller internationale konventioner?

– Ja. Vi har sagt, at vi vil ikke vedtage noget, der er imod grundloven eller de internationale konventioner, vi har skrevet under på, siger Henriette Kjær.

Hun mener ikke, at partiet svækkes, fordi Peter Norsk fredag opgav at udfordre Lene Espersen som partiformand ved De Konservatives landsråd i weekenden. Henriette Kjær har ikke mødt massiv modstand mod burkaforbuddet ved sine møder med baglandet.

– Vi oplever, at der er stor opbakning til udspillet. Men der er unægtelig en del af partiet, som synes, at det er en dårlig idé. Men vi nærmer os ikke flertallet af partiet, siger Henriette Kjær.

Konferencen i januar er ingen ny opfindelse. Det har været på tegnebrættet, at Lene Espersen og integrationsordfører Naser Khader skulle på turné om udspillet afsluttet med en konference, påpeger den politiske ordfører.