Kritik af DR2 for at droppe julesatire

DR2 har kasseret årets julekalender, en satire om hash-rygende danske soldater i Problemistan. Instruktøren: En beslutning, drevet af angsten for reaktioner.

Når julemånedens tv-serier ruller over skærmene, bliver det uden den satiriske julekalender "H*A*S*H" på DR2. Dukkeanimationsserien er blevet taget af programmet, fordi den efter ledelsens mening ikke er sjov nok.

– Vi har droppet den, efter at vi har set to færdige afsnit, og vi har vurderet, at folk forventer, at DR2's julekalender er sjov. Denne her er simpelt hen ikke sjov nok. Man griner ikke, siger Arne Notkin, chefredaktør på DR2.

Men ifølge DR Nyheder er det en beslutning, som vækker vrede hos de folk, der har lavet "H*A*S*H".

– Jeg ved ikke, om det er censur, men det er meget mærkeligt. Jeg ved heller ikke, om det er en politisk beslutning, men man kan ikke lade være med at tænke tanken, siger instruktøren, Christian Dyekjær.

Han mener, at "angst" er nøgleordet bag den beslutning, som ledelsen på DR2 har truffet.

– Angst for, at den ikke er sjov nok, angst for, at den er for provokerende og angst for de reaktioner, den kan medføre, siger instruktøren.

Den forkastede julekalender handler om danske soldater udstationeret i Problemistan, hvor meget af tiden går med at ryge hash. Som seriens titel også henviser til, er serien inspireret af den amerikanske tv-serie "M*A*S*H", der foregik på et felthospital under Korea-krigen.