Det handler om at komme ud og mødes på en anden måde, med andre mænd – og ikke så meget om kræften, når der i næste uge starter et helt særligt fodboldhold hos Vordingborg IF.
Også folkene bag har en særlig grund til at gå med.
Flemming Tofte Hansen tager hver torsdag turen fra Stege til Vordingborg for spille fodbold. Men ikke på et hvilket som helst hold.
Den tredje april starter træningen hos Vordingborg IF på det særlige hold for mænd der har – eller har haft – kræft. Her kan spillerne og folkene bag netop mødes på banen og til ?tredje halveg? med ligsindede uden egentlig at skulle tænke på sygdom.
– Det er jo ikke for at høre på sygdom. Det bliver man jo ikke rask af. Det er en del af det, men det handler mere om at komme ud og få rørt sig, fortæller Flemming Tofte Hansen. Han ser netop fodboldholdet som en mulighed for at komme videre og i gang omkring et socialt fællesskab.
– Og der er fodbold jo oplagt, siger den 45-årige tidligere, meget aktive idrætsudøver, der så småt er begyndt at dyrke sport igen, efter pludselig at være blevet ramt af leverkræft, for halvandet år siden.
– Det kom som et lyn fra en klar himmel. Som mand er man nok lidt dårlig til at lytte til sin krop, men jeg var blevet mere træt, end jeg plejer, og fik også feber – ligesom man når man har influenza, fortæller han om forløbet, der dog blev opdaget at en vaks læge, der sendte ham til behandling. Dog med ventelister, operationer og en længere sygemelding til følge.
– Der er det vigtigt med noget socialt – og det er noget jeg gerne vil involvere mig i, for det er vigtigt, at man kommer ud og får rørt sig, siger han og påpeger, at selvom han har travlt med at jongelere job, familie og sygdom, så er det vigtigt, at give sig tid til at komme af sted til træning.
Fokus på glæde
Holdet er ikke sammensat endnu, og alle har stadig mulighed for at være med. Eneste krav er, at man er mand og har, eller har haft kræft.
– Nu skal vi lige se niveauet, men fokus er ikke så meget på udvikling af spillet, men mere på glæde og sammenhold. Det hele er ikke så gråt, siger holdets ene træne Brian Baran, der ikke skulle tænke skulle særligt længe, før han sagde ja – også selvom han træner flere hold i forvejen – blandt andet både kvinder og børn.
– Men så er jeg godt klædt på siger han og påpeger at han gerne vil gøre en forskel, hvis han kan, og at det her netop var et godt projekt.
Væk med det negative
Med som træner har han også 22-årige Nikolaj Nielsen, fra klubben.
Han havde lidt betænkeligheder først, fordi han mistede sin far til kræft. Men på den anden side, var han også klar over, hvad sygdommen kan betyde.
– Jeg vil gerne gøre en forskel og give noget igen – og det her er en måde at få noget af det negative væk, siger han og påpeger, at måske kan fodbolden netop tilføre noget sjov og humor, for dem, der har lyst til at være med.
– Og så er tredje halvleg mindst lige så vigtig, siger Brian Baran, der påpeger at ud over træning og kamp til to mål, så bliver der mulighed for en snak og en øl/vand, når man er færdig med tordagens fysiske udfoldelser.
– Man får jo et forhold til dem man spiller med. Dem man ikke kender, kommer man til at kende, siger Hans -Jørgen Henriksen, der er formand for VIF – og hurtig til at springe til, da kommunen spurgte om de havde plads til at hus holdet.
– Det er vi kun glade og stolte over, siger han og fortæller, at de hurtigt fik reaktioner på, at de ville lave holdet.
– Jeg fortalte det til en af de gamle trænere. Han har selv haft lymfekræft, og tilbød at han ville kigge ned til tredje halvleg, fortæller Hans-Jørgen Henriksen.
Det er således klubben der står for holdet og træning og det er også derfor det ikke nødvendigvis ?kun? er for folk i Vordingborg kommune. I princippet kan alle være med, men flere, af dem der har meldt sig på banen, er tilknyttet forløbet via sundhedscenteret i Stege, hvor de har haft succes med de kommunale forløb og træning for kræftramte.
– En tredjedel af dem vi har, er mænd. Men mænd er meget forskellige, siger Helle Darville Larsen, der er sygeplejerske på projektet, som sammen med konsulent Rikke Bumbech Frederiksen, for at sætte tingene i en lidt anden ramme, tog initiativ til projektet, som altså begynder den 3. april og fortsætter hver torsdag med træning fra klokken 16-17.
– Kræft er en alvorlig sygedom og det kan være isolerende. Her kan man være med og sige: ?Det er en del af livet. Nu spiller vi bold?, siger Rikke Bumbech Frederiksen.
Fakta
? Fodboldholdet er for alle mænd, der har, eller har haft kræft.
? Første gang er 3. april og foregår på Vordingborg Stadion – Morten Olsens Allé 2.
? Hvis man vil være med kan man kontakte formand Hans-Jørgen Henriksen på telefon 21 21 51 40 eller mail: hjh@waoomail.dk
? Ideen er baseret på et projekt fra Rigshospitalet ?FC Prostata?, der har vist gode resultater. Det lokale projekt er blevet til som et samarbejde mellem kommunen og VIF.