Der står nummer 35 på det velholdte, gule hus på Brændholdtvej sådan cirka halvanden kilometer uden for Ugerløse. I huset, der har egen sø med en bred i flere niveauer, højbede, et par terrasser og adskillige læ-pladser med bænke, bor Caroline Heerup og hendes mand, Karsten Thomsen. Caroline Heerup er vokset op i et akademiker-hjem. Hendes far var professor i musik, hendes mor billedkunstner. Selv valgte hun at blive konditor. Hun er nu madservicechef og har 121 kilometer til arbejdspladsen i Guldborgsund Kommune. Hun er også sådan en slags fritidsmurer, hun strikker meget gerne – og nu er hun tillige forfatter.
Titlen på Caroline Heerups debutbog er "Arvelighed", og den fås som det, der hedder Books On Demand – og den er altså skrevet i et kontor i et hus langt ude på landet, på Brændholdtvej, hvor hun og Karsten Thomsen har boet siden 2002.
Temaet i debut-romanen er et af vor tids store velfærdsdilemmaer: Retten til og ønsket om at være forældre. Hvor langt skal man gå for at få et barn? Er man først en ægte familie, når man er far, mor, pige, dreng? Kan man få et godt liv uden børn?
– Det er en roman, men den bygger for en stor dels vedkommende på oplevelser, jeg selv har haft, og tanker, jeg selv har gjort mig, siger Caroline Heerup.
– Jeg valgte først og fremmest temaet, fordi jeg tror, det vil sige mange mennesker noget. Kunstig befrugtning, insemination på det offentliges regning og fokus på kernefamilien har været meget oppe i tiden. Men jeg har også selv været igennem en proces med at prøve at få et barn og satte næsten mit eget liv på spil, inden jeg måtte erkende, at jeg aldrig skulle blive mor. Så selv om romanen hverken er selvbiografisk eller resultatet af et terapeutisk skriveforløb, så bygger den på erfaringer, jeg har mærket på egen krop, siger hun.
Debuten er en psykologisk udviklingsroman
"Arvelighed" er en psykologisk udviklingsroman, som over en sommer følger Bo og Greta – et veletableret og lykkeligt par i slutningen af 30'erne. De lever et travlt liv i storbyen, men ønsker sig brændende et barn for at fuldende deres tilværelse. Da den ellers rolige og tolerant Bo får resultatet af sin sædprøve, prikkes der uventet hul på skjulte mistanker og gammel frygt i forholdet til Greta. Drømmen om et barn bliver til en dramatisk proces, der fører Bo og Greta ud i sindets og følelsernes afkroge.
– Er der interesse for det, tager jeg meget gerne ud på biblioteker eller andre steder og fortæller om bogen og arbejdet med den, siger Caroline Heerup.
julle@nordvest.dk