
Vi bliver flere og flere. En sætning, man ofte hører, da ældre lever længere, og spædbørn hver dag bliver født.
Sidstnævnte skal derfor være med til at bære byrden af førstnævnte.
Men i Slagelse Kommune går udviklingen den gale vej. Mens den ældre befolkning vokser eksplosivt, bliver der ikke født nok spædbørn, og antallet af unge falder.
Det viser en prognose for befolkningsudviklingen fordelt på alder og delområder frem til 1. januar 2032, som Slagelse Kommune har udarbejdet.
For eksempel forventes en stigning på hele 66 procent i antallet af ældre over 80 år, hvilket svarer til en stigning på 2.491 personer. Men også ældre i aldersgruppen 60-64 år og 65-79 år forventes at stige. Her med henholdsvis 7,9 og 11 procent.
I samme periode vil antallet af nyfødte og børn frem til fem år kun stige med 7,6 procent, ligesom antallet af 17-25-årige helt modsat forventes at falde med 12 procent.
En udvikling, som på den ene side kræver flere ressourcer til ældreområdet og på den anden side presser Slagelse Kommunes økonomi.
– 66 procent er et højt tal. Det er meget højt, vurderer Ali Yavuz (S), der er formand for forebyggelses- og seniorudvalget i Slagelse Kommune, men konstaterer samtidig, at en prognose som denne nemt kan ændre sig.
– Det er ikke sikkert, det er sådan, det bliver. Og jeg håber ikke, det holder stik. For så bliver det svært, lyder det fra formanden.
For flere ældre kræver flere ressourcer og derfor tilsvarene flere skattebetalere. Og når den yngre andel ikke vokser tilstrækkeligt, kan det blive et problem, pointerer han.
– Derfor skal vi som kommune selvfølgelig følge udviklingen tæt. Og vi skal sørge for, at andre opdager, at Slagelse Kommune er en attraktiv kommune at flytte til, så især børnefamilier bliver tilflyttere, fortæller Ali Yavuz.
Netop det forsøger Slagelse Kommune allerede at gøre gennem en målrettet kampagne, hvor de lover familier på barsel mere luft – også i økonomien – ved at flytte til Slagelse.
Ifølge Ali Yavuz er problemstillingen nemlig bekendt og skyldes blandt andet, at folk lever længere. Derfor eksisterer udfordringen også på landsplan, mener han.
– Men vi er måske i Slagelse Kommune mere udfordret på området på grund af vores dårlige sociale profil, siger Ali Yavuz, som også mener, at Slagelse Kommune bør investere mere i forebyggelse.
En af grundene til, at der sker en skævvridning af befolkningssammensætningen i Slagelse Kommune er nemlig, at der i kommunen hvert år dør flere, end der bliver født.
Noget, der går stik mod landstendensen, hvor det omvendte er tilfældet. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
– Det er vigtigt, at vi som kommune og politikere ikke bare snakker om det, men handler på det, understreger formanden for forebyggelses- og seniorudvalget.