
EN POSITIV NYHED kom sidste tirsdag ud på hjemmesiden hos Roskilde Avis om, at nu ville kommunen og Roskilde Lærerforening endelig indgå en lokal aftale om arbejds- og forberedelsestid rundt om på folkeskolerne.
Både elever, forældre og alle andre borgere i Roskilde har grund til at glæde sig over denne normalisering. Men til gengæld er det store spørgsmål så, hvorfor det skulle tage så lang tid.
PROBLEMERNE GÅR TILBAGE til den store konflikt i 2013, da lærerne blev lockout'et – sendt hjem fra arbejde – af kommunerne som arbejdsgivere. Det er et fuldt lovligt og anerkendt skridt på det danske arbejdsmarked, men ikke altid klogt.
Efter et par uger uden undervisning, mens eksamen nærmede sig, greb regeringen ind. Lærerne blev tvunget til at arbejde under dårlige forhold med længere tid ved tavlen og mindre tid til forberedelse eller kontakt med forældrene.
INDGREBET VAR UDTÆNKT AF REGNEDRENGE i centraladministrationen, der ville klemme mere arbejde ud af lærerne og fjerne deres tidligere, gode aftaler.
Men deres skrivebords-dekreter svarede ikke til virkeligheden rundt om på skolerne og har siden lagt gift ud for den nye folkeskole-reform med længere undervisningstid, der blev gennemført i samme skynding.
ENHVER FORNUFTIG ARBEJDSGIVER , der ønsker at få sin virksomhed til at køre godt, ved ellers udmærket, at så skal man også behandle sine ansatte ordentligt. Ellers går det bare skidt.
I mange kommuner med både borgerligt og rødt flertal fandt byrådene da også hurtigt ud af, at skolerne ikke kunne køre på den måde. Derfor lavede de lokale aftaler med deres lærerforeninger.
MEN SÅDAN GIK DET IKKE I ROSKILDE – af ikke gennemskuelige grunde. Et enstemmigt byråd havde ellers lidt tidligere i 2013 erklæret sig som svorne tilhængere af 'den danske model', hvor arbejdsgivere og fagforeninger med ret til at forhandle selv aftaler løn- og arbejdsforhold.
Det skete, da byggeriet af det nye forbrændingsanlæg ved KARA var blevet stoppet, fordi entreprenører brugte underbetalt, udenlandsk arbejdskraft ved arbejdet.
I HELE PERIODEN HAR ROSKILDE HAFT RØDT FLERTAL, der officielt bekender sig til den danske model og frihed for arbejdsmarkedets parter til at lave deres aftaler.
Men det gjaldt åbenbart mere for polske bygningsarbejdere ved KARA fremfor for lærerne i kommunens egne skoler.
PÅ ET TIDSPUNKT VAR DET ENDDA aftalt i et budget-forlig, at nu skulle der laves en arbejdstidsaftale med kommunens lærere. Men det blev så saboteret af ledere i forvaltningen.
Jeg husker tydeligt på et tidspunkt, hvor alt var på plads i december, men så kom administrationen pludselig med en påstand i januar om, at det ville blive meget dyrere.
SÅ TURDE BORGMESTER JOY MOGENSEN alligevel ikke gennemføre det – imod administrationens indstilling – fordi hun så ville få hele skylden, hvis noget gik galt.
Siden har hun dog smidt den slags hæmninger overfor indstillinger fra forvaltningen, som bl.a. den nuværende sag med placering af FGU-uddannelsen har vist.
BEDRE SENT END ALDRIG lyder et gammelt mundheld, der passer perfekt til hele denne historie om lærerne i Roskildes folkeskoler.
Den kolde krig mellem lærerne og kommunen siden 2013 er givetvis en vigtig grund til mange af de nuværende problemer i skolerne med lærerflugt og alt for mange vikarer.
Derfor er det på høje tid, at parterne i Roskilde nu igen for alvor arbejder sammen med:
EN FORSINKET FREDSSLUTNING