Koldkrigsmuseum tester en fjernskrivers betydning

I videoserien Test Historien afprøver Koldkrigsmuseum Stevnsfort en fjernskriver for at finde ud af, om det er muligt at aflevere et historisk signal via fjernskriver i dagens Danmark.

Arkivfoto

Kan en so-me-manager håndtere signaltjeneste med en fjernskriver?

Det undersøger Koldkrigsmuseum Stevnsfort i videokonceptet Test Historien i samarbejde med Nationalmuseets mediehus Vores Tid.

I alt 10 danske museer er gået med i et samarbejde om at lave medieindhold på tværs af museerne og afprøver altså nu historiske genstande for at sætte dem på opgaver, de ikke har fået i mange år.

Konstitureret direktør for Østsjællands Museum Ilse Sørensen mener, det kan være med til at øge den lokalhistoriske interesse. Historiker Anders Knudsen fra Koldkrigsmuseum Stevnsfort tilføjer.

– Vi har mange genstande i vores samling som vi ikke direkte kan sætte i spil til daglig. Dette format giver os, i en uformel og humoristisk ramme, mulighed for at lege med den teknologi som for ikke så længe siden var et bærende element i dansk farvandsovervågning, siger hun i en pressemeddelelse.

Fængselsmuseet i Horsens tester den økse, der blev brugt ved Danmarks sidste henrettelse i fredstid. HEX i Ribe afprøver om trolddomssalve fra 1600-tallet kan kurere åreknuder.

Museum Moss i Dronninglund bager vafler på Danmarks første strøm-genererende vandmølle.

Museum Silkeborg undersøger en ringbrynje fra et af middelalderens vigtigste slag på Grathe Hede og Museum Stevnsfort afprøver om man i dag ville kunne advare nogen med en fjernskriver, hvis der skulle komme russiske skibe i Østersøen.

Planen er at undersøge og formidle, hvad historiens største opfindelser dur til, og hvad mennesker var i stand til, før der var tænkt på os. Nationalmuseets direktør Rane Willerslev mener det øger vores forståelse af fortiden og nutiden.

– Der er en fantastisk lyst til at lege og eksperimentere og formidle på nye måder på de danske museer, og det er dejligt, vi kan være med til at understøtte den formidling gennem både podcast og nu også videoer på Nationalmuseets mediehus Vores Tid, siger han og fortsætter.

Koldkrigsmuseum Stevnsfortrs bidrag er blevet lanceret på Facebook og Youtube (under Vores Tid).