Køge kalder til kvindekamp

Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER, Henrik Førby Jensen
Jeg vil gerne gøre mit til at fremme kvinders muligheder for at tage uddannelse, gøre karriere og klare sig selv, siger borgmester Marie Stærke. Foto: Jens Wollesen.
Jeg vil gerne gøre mit til at fremme kvinders muligheder for at tage uddannelse, gøre karriere og klare sig selv, siger borgmester Marie Stærke. Foto: Jens Wollesen. All rights reserved! Jens Wollesen +4520471563

Det sociale netværk Køge Kvindenetværk er initiativtagerne bag den store fejring af Kvindernes Internationale kampdag den 8. marts, hvor flere kvindelige oplægsholdere giver deres bud på hvordan den internationale kampdag skal markeres anno 2019, heriblandt borgmester Marie Stærke, der ser frem til dagen:

– For mig er Kvindernes Internationale Kampdag stadig en vigtig dag at markere selvom kalenderen skriver 2019. Vi ser stadig mange eksempler på, at der ikke er ligestilling og derfor er ligestillingskampen fortsat vigtig. Jeg vil gerne gøre mit til at fremme kvinders muligheder for at tage uddannelse, gøre karriere og klare sig selv, siger hun.

Dagens program støttes af Kulturpuljen i Køge Kommune og det har gjort det muligt at sammensætte et stærkt program af kvinder og til kvinder. Udover åbningstalen fra borgmesteren i Køge Kommune kommer også komiker og samfundsdebattør Sanne Søndergård, samfundsdebattøren Khaterah Parwani og forfatteren Geeti Amiri. Arrangementet lukkes med dans til tonerne af en kvindelig DJ.

Køges Kvindenetværk blev til i samarbejde mellem kvinder fra de fire boligområder i Helhedsplanen, Bydelsmødrene i Køge og Køge Kommune. Med udgangspunkt i fejringen af 100 året for kvindernes stemmeret i Danmark i 2015 tog Den Boligsociale Helhedsplan i Køge det første spadestik til at samle en gruppe kvinder på tværs af alder og kulturel baggrund. Fælles for kvinderne var en lyst til at markere den historiske fejring af, at kvinder i Danmark for 100 år siden fik adgang til det demokratiske valgsystem. Siden da er det blevet til en årlig fejring af Kvindernes Internationale Kampdag og forskellige arrangementer i løbet af året med fokus på kvindeliv.

– Køges Kvindenetværk har igennem nogle år oplevet, at kampdagen har begejstret og samlet en masse kvinder, og at der er kommet nye initiativer ud af det. Ved at gøre arrangementet større, håber vi at kunne få endnu flere med til at skabe tradition for at arbejde mere med alle mulige kvindetemaer på kryds af tværs af hvor i Køge vi kommer fra, og hvad vi har med i bagagen. Køge skal være med til at gøre kvinder stærkere, siger Döne Kilic, der er aktiv borger i Køges Kvindenetværk.

Det er en bred samling af arrangører, der står bag markeringen af den vigtige dato. Udover initiativtagerne står også Tapperiet, Køgebibliotekerne, Hegnetslund Krisecenter for kvinder og børn, Center for Dansk og Integration, Bydelsmødre i Køge og Boligsocial Helhedsplan Køge. Særligt Tapperiet ser frem til at lægge hus til det vigtige arrangement:

– Tapperiet ser frem til en aften i kvindens tegn. Vi er glade for at kunne vise flaget sammen med de øvrige samarbejdspartnere. Det bliver en festlig aften, som vi glæder os til at lægge hus til sammen med en masse kampglade Køge-kvinder, siger Julie Gøthe Damgaard, Kultur- og frivilligkoordinator på Tapperiet.