Klima på skoleskemaet

De store elever på Lærkeskolen i Stenløse satte for en dag fokus på klimaet. Her skulle de blandt andet se, hvad der sker med verden, hvis ikke vi mindsker udslippet af co2. Og så fik de også tip til, hvordan de selv kan spare på energiforbruget

Foto: Jesper Kappel

De ældste elever på Lærkeskolen i Stenløse fik nyt skoleskema for en dag. Det skete i mandags da 7., 8. og 9. klasserne havde en emnedag om klima.

Grunden til det nye skoleskema var, at Klimakaravanen kom forbi skolen for at fortælle om klima, energi og forurening, og hvordan også skolebørn kan være med til at passe bedre på klimaet. Klimakaravanen er en bus fyldt med mennesker, der har forstand på klima, og som kører rundt til skoler i hele landet indtil efterårsferien.

"Eleverne er begejstrede, når vi kommer forbi. De kan få lov til at prøve at arbejde med solfangere, vindmøller og andet teknisk udstyr, som vi har i bussen, men som skolerne ikke har adgang til, fortæller Anders Kildegaard, der er en af medarbejderne i Klimakaravanen.

"Men forstå de budskabet, at de er nødt til at bruge mindre energi for at udlede mindre co2?"

"De fleste elever ved godt, at det er et problem, at vi bruger så meget energi, som vi gør. Jeg tror, det hjælper eleverne til at forstå, at vi skal spare på strømmen, når de ser, at langt den meste strøm vi bruger, bliver produceret af olie og kul, og hvor meget det forurener, siger altså Anders Kildegaard.

Dagen begyndte med, at eleverne fik at vide, hvor galt det står til med klimaet. Hvis gennemsnitstemperaturen stiger med to garder de næste 100 år, betyder det blandt andet, at koralrevene i havene formindskes, hvilket vil gribe ind i livet i havet. Derudover er der stor risiko for, at 33 procent af alle dyrearter i verden vil uddø, og omkring 100.000 mennesker vil dø af hedeslag i Europa. Hvis gennemsnittet stiger med tre garder, ja så vil regnskoven i Amazonas begynde at brænde, og det vil medføre mere tørke, og folk bliver nødt til at flytte fra store områder på kloden.

Med denne viden i skoletasken blev eleverne delt ud på 13 hold, som blandt andet skulle se på teenagers energiforbrug, der er 20 procent højere end resten af danskerne, tekniske løsninger på hvordan vi kan formindske udslippet af co2, og hvor meget strøm vi bruger i et køkken for at lave mad.

Det sidste emne skulle 8. B beskæftige sig med.

"Vi ser på, hvor meget strøm og dermed, hvor stort co2 udslippet er på forskellige ting, vi bruger i et køkken. Det er for eksempel emballage, køkkenmaskiner, og de fødevarer vi anvender. Jeg håber på, at den viden, vi giver de unge i dag, kan få dem til at ændre adfærd i køkkenet, siger Tina Frølich, der underviser 8. B til daglig på Lærkeskolen.

Elevernes praktiske opgave var at bage en chokoladekage og se på, hvor meget energi man bruger til det og der med også, hvor stort co2 udslippet er.

"Jeg synes, det er meget godt med en klimadag. Vi får da øjnene op for, hvor meget energi vi bruger, og at man skal skåne miljø," siger Thomas Bach fra 8. B.

"Jeg ved bare ikke, hvor meget det hjælper. Jeg tror bare, at vi har fået en masse dårlige vaner, som at tænde for tv og computer på en gang. Jeg tror, det bliver svært at komme af med sådanne vaner," siger han.

Emil Colliander fra 7. A har denne holdning til temadagen.

"Det er godt at vide, hvor meget co2 vi bruger. Men jeg ved ikke, om jeg vil ændre noget. Jeg vil nok i hvert fald tænke over, hvor meget strøm jeg bruger," siger Emil Colliander.