Kjærsgaards farvel går verden rundt

Medier over alt siger farvel til "magtfuld" Pia Kjærsgaard, som huskes for sin stramme integrationspolitik.

Kjærsgaards farvel går verden rundt
Kjærsgaards farvel går verden rundt

Hun står bag en af Europas strengeste integrationspolitikker. Hun er blevet symbolet på Danmarks modstand mod EU og ikke mindst euroen. Og så har hun været Danmarks mest indflydelsesrige politiker i det seneste årti.

Sådan lyder det blandt andet fra medier rundt om i verden, som skriver om Pia Kjærsgaard, der har meddelt, at hun ikke genopstiller, når der i næste måned er formandsvalg i Dansk Folkeparti.

– Med hendes lederskab lykkedes det partiet at presse på for stramme integrationslove, som hun påstod dæmmede op for indvandringen fra radikale muslimer til landet, skriver det store amerikanske nyhedsbureau AP.

Reuters bemærker, at Pia Kjærsgaard har gjort Dansk Folkeparti til et magtfuldt parti og har presset den tidligere regering til at gennemføre strenge integrationslove.

Det tyske nyhedsbureau dpa skriver i et langt portræt, at danskerne har set Pia Kjærsgaard som mere magtfuld end de tidligere regeringer, selvom hun ikke har været i regering.

I Norge er DF-lederens afgang kommet under grundig behandling. Under overskriften "Danmarks jernlady går af" har nyhedsbureauet NTB talt med en ekspert om beslutningen.

– Kjærsgaard har altid har spillet på, at hun har en baggrund som ansat ved hjemmehjælpen, og at hun derfor har meget godt styr på, hvordan den almindelige dansker har det, siger Anders Ravik Jupskås fra universitetet i Oslo.

Han forsker i højrepopulistiske partier i Europa og kommer med denne vurdering af Kjærsgaards tid som leder.

– Af de højreradikale populistiske partier i Europa er Dansk Folkeparti det parti, som har haft størst indflydelse på national politik.