Det unge Præstøpar Cecilie Normann Bangshøj og Thomas Saksager har købt den legendariske Kirsebærkro på Næbbet i Præstø.
Kroen skal nu gennemrenoveres og drives videre som Bed and Breakfast, udlejning af festlokaler og med en masse arrangementer som de nye ejere har på idetavlen.
Mormor og morfar flytter med og står for den daglige drift.
Præstø Det lå ikke lige i luften at Cecilie Normann Bangshøj, sygeplejerske på akutmodtagelsen på Køge Sygehus og Thomas Saksager, maskinmester og projektleder samt deres to små børn skulle være kroværter.
Og da slet ikke sådan lige at skulle presse en gennemgribende kro renovering og et nyt livseventyr med ind i en i forvejen travl hverdag.
– Vi ser det som en mulighed for at lave noget sammen. Et familieprojekt hvor vi bygger noget op og driver det i fællesskab, siger Cecilie Normann Bangshøj og fortsætter:
– Og Kirsebærkroen har så stor en herlighedsværdi og en lang historie, som vi gerne vil føre videre, siger hun.
– Jeg er jo spændt på, at se hvad vi kan drive det til herude på Kirsebærkroen. Nu får jeg jo nogle års læretid, men på sigt kan jeg godt se mig selv i sådan et servicejob, supplerer Thomas Saksager med en lille snert af nordjysk accent.
De nybagte kroejere overtager officielt Kirsebærkroen per 1. januar 2020. Men så er der lige en større kabale, der skal gå op, før det rigtigt kører.
Kroejerne gennem de seneste 27 år Stener Støvring og fru Jette flytter ud. Mormor og morfar Marianne Normann og Torben Bangshøj flytter ind.
Og på en byggegrund lige bagved Kirsebærkroen bygger Cecilie og Thomas deres og børnenes fremtidige bopæl.
– Vi glæder os helt vildt til at komme i gang med projekt Kirsebærkroen, siger Marianne Normann.
Efter 30 år som lærer, dropper hun ud af skolen for at passe den daglige drift i det nye familieprojekt.
– Men jeg tager mit designfirma bybangshøj med ud på kroen og får både systue og showroom derude, så der bliver nok at se til, siger Marianne Normann.
Og hvis morfar Torben Bangshøj, tidligere økonomichef på Marjatta og snart 70 år troede, at han skulle til at nyde sit otium, så bliver det ikke foreløbig. For nu skal han være kromand.
– Jeg tror da, at vi nok skal få gang i de hyggelige krolokaler. Mange af os Præstøborgere har jo et særligt forhold til Kirsebærkroen, en fødselsdagsfest, et bryllup, jazzmusik eller en pinsemorgen med kaffe og solopgang, siger Torben Bangshøj og fortsætter:
– Vi skal både have de lokale og forhåbentligt også en masse nye gæster ud og bruge kroen igen, siger han.
Rørtang og ordrebog
Bygningerne der rummer Kirsebærkroen er dateret helt tilbage fra 1784. Meget først i 1960erne etablerer gartner og antiksamler Max Pedersen den allerførste krostue. Senere er en fløj med syv fuldt funktionsdygtige dobbeltværelser kommet til.
Max Pedersen sælger kroen til Henning Bøgeskov Larsen, der samtidig driver Karetmagerens hus ved Gavnø. Han sælger videre til ægteparret Rita og Leif Elmborg fra Ringsted
I 1975 blev Steen Frederiksen ansat som kok og fra 1978 drev Lone og Steen Frederiksen Kirsebærkroen frem til 1990. Et svensk par overtog kroen inden den blev solgt til Jette og Stener Støvring i 1992.
– Nu skal vi så i gang med malerpensler og rørtænger, så vi får sat vores eget præg på Kirsebærkroen, siger en meget spændt kroejer Cecilie Normann Bangshøj.
– De bestillinger, der allerede er på Bed and Breakfast og på arrangementer bliver selvfølgelig gennemført fortæller Thomas Saksager og fortsætter:
– Vi overtager kroens nuværende hjemmeside, mailadresse og telefonnummer plus de igangværende aftaler med et par bookingbureauer. Og mormor har allerede købt en ny, fin ordrebog, siger Thomas Saksager.