Kinas strid med Norge i forbindelse med tildelingen af Nobels fredspris til dissidenten Liu Xiaobo har haft uforudsete positive følger på en helt tredje front: konflikten har gavnet den skotske laks.
Nordmændene er blevet straffet af kineserne og har mistet en position, hvor Norge stod for eksporten af 90 procent af den laks, som blev fortæret i Kina, viser opgørelser fra den statsstøttede avis Global Times ifølge The Daily Telegraph.
Men de første fire måneder i år er eksporten til Kina af laks fra de norske fjorde faldet med 70 procent, mens de skotske producenter til gengæld har underskrevet nye aftaler om direkte eksport af laks til Kina.
Diplomatisk har Kina lagt Norge på is siden oktober, hvor Nobelkomitéen i Oslo meddelte, at fredsprisen var blevet givet til den kinesiske systemkritiker Liu – en forkæmper for demokrati, der er blevet idømt 11 års fængsel af de kinesiske myndigheder.
Alle politiske møder mellem Beijing og Oslo er blevet aflyst, og norske laks, der tidligere flød gennem tolden i Kina bliver nu holdt tilbage, fordi tolderne altid skal vente meget længe på, at forskellige papirer går i orden.
– Vi kan faktisk slet ikke få fisk ind i Kina mere, indrømmer Henning Beltestad fra Norges Lerøey Seafood, som er et af de mange norske selskaber, der lider under de kinesiske reaktioner på sidste års nobelpris.
Men eksporten af varer fra Norge til Kina blev alligevel øget med 25 procent i første kvartal i år.
– Det viser, at kineserne er pragmatiske. Mit indtryk er, at handlen går som sædvanligt mellem de to lande, siger Rolv Petter Amdam, som er professor ved Handelshøjskolen og Kina-kender, til avisen Aftenposten.
Ifølge Aftenposten er der i det norske erhvervsliv ikke mange, som vil tale højt om handlen med Kina. I Norsk Industri frygter mange, at der vil komme repressalier fra kineserne, hvis de taler åbenlyst om eksportfremgangen.