Kandidat kritiserer handelsskolen: Legitimerer diskrimination

Kommunalvalg: Når partier fra en række kommuner om godt og vel to uger skal til valgdebat på Køge Handelsskolen, må de kun stille med kandidater på 30 år eller derunder. Problematisk, mener Radikale Venstre.

Ølby: En valgfestival med ungdom i fokus.

Sådan lyder overskriften på et kommende valgarrangement, som Køge Handelsskolen danner ramme om den 2. november. Her skal partier fra en række kommuner, herunder Køge og Solrød, stille med kandidater til valgdebatter foran de mange handelsskoleelever.

For at skabe en debat på de unges præmisser har uddannelsen valgt at sætte en aldersgrænse på 30 år til debatterne, som bliver inddelt i kommuner. En beslutning, der skulle være taget i samråd med både elever og ledelse.

– Vi ved, at unge kommunikerer bedst med unge. Derfor er det også et krav, at dit partis kandidat skal være 30 år eller derunder for deltage i debatten. Til den efterfølgende valgcafe må der gerne være flere fra partiet, der deltager, skriver handelsskolen i en invitation til partierne.

Ifølge Per Laursen (RV), der er spidskandidat til kommunalvalget for Radikale Venstre i Solrød, er alderskravet problematisk. Hans parti vil nemlig ikke kunne stille med en lokal kandidat på 30 år eller derunder, da alle partiets kandidater er ældre.

Spidskandidaten mener, at Køge Handelsskole diskriminerer ham og flere andre partier, som ikke vil kunne stille med en lokal kandidat, og at det vil resultere i en mangelfuld debat, hvis det kun er få partier, som kan stille med en kandidat.

– Umiddelbart er det kun tre ud af 11 partier i Solrød, som kan stille med en kandidat på 30 år eller derunder, og det betyder, at bliver en meget ensidig debat, hvor vi andre ikke vil kunne give vores mening til kende, siger Per Laursen.

Legitimerer diskrimination

Han mener, at handelsskolen bør dispensere for aldersgrænsen for de partier, som ikke kan stille med en kandidat, der opfylder kravet. Per Laursen har i første omgang fået at vide, at partiet i så fald kan stille med en politiker fra Radikal Ungdom, men det løser ikke problemet, mener han.

– Ungdomspolitikerne vil ikke være inde i de lokale sager, som jeg er, pointerer spidskandidaten.

Men er det ikke fair, at Køge Handelsskole selv bestemmer, hvordan de vil strikke en valgfestival sammen?

– I princippet jo, men jeg har det lidt stramt med, at en uddannelsesinstitution, som skal danne vores unge og hjælpe dem godt videre i demokratiet, legitimerer diskrimination.

Som det er lige nu, har I mulighed for at stille med kandidater til den efterfølgende valgcafé, så helt udelukket er I ikke. Er det ikke godt nok?

– Det handler mere om, vi ikke kommer ordentligt til orde. Hvis debatten skal fortsætte i valgcaféen, fordrer det jo, at de unge ved, hvad der blev sagt i den indledende runde, argumenterer Per Laursen.

På de unges præmisser

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Køge Handelsskoles direktør Stig Johansen. I stedet har DAGBLADET talt med skolens kommunikationschef Karina Anée Købke.

Hun peger på, at aldersgrænsen på de 30 år handler om, at “ung til ung kommunikation virker bedre”.

– Debatten bliver på de unges præmisser, og vi har inviteret dem ud for at få de unge kandidaters synspunkter, forklarer Karina Anée Købke.

Ifølge Radikale Venstre i Solrød er aldersgrænsen problematisk, fordi den i deres øjne udelukker de lokale partier, som ikke har en kandidat på 30 år eller derunder. Hvad tænker du om det?

– Det er ikke meningen, at vi vil udelukke nogen partier på grund af aldersgrænsen. For os er det bare vigtigt, at det er ung til ung kommunikation.

Er det et problem, hvis der kun er få partier, som kan deltage i debatten for eksempelvis Solrød Kommune?

– Det er det helt sikkert, for vi vil gerne have et bredt udsnit af partierne, som stiller op. Derfor kigger vi også på muligheden for, at partierne, som ikke har en kandidat på 30 år eller derunder, i stedet kan sende deres yngste kandidat. Det handler ikke om at afholde nogle partier fra debatten, fastslår Karina Anée Købke.

Ifølge Radikale Venstres spidskandidat i Solrød er der med aldersgrænsen tale om diskrimination. Hvad tænker du om det?

– Jeg kan godt høre, hvad han siger, men for os er det utroligt vigtigt, at vi får sat demokrati og kommunalvalg på dagsordenen, så det er et forsøg på at prøve at høre de unge politikere foran de unge elever, forklarer kommunikationschefen.

Til de kommende valgdebatter på Køge Handelsskole, vil eleverne i første omgang ikke møde kandidater over 30 år, da uddannelsen har sat et alderskrav for partierne. Billedet af direktør Stig Johansen er taget ved en tidligere lejlighed. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen d678ebae-c638-4a05-9766-4ef7ce11558c